Ostan mielelläni merkkituotteita, en kuitenkaan mitä tahansa. En piittaa trendikkäistä logoista. Arvostan laatua ja kestävyyttä, kotimaisuutta ja työllistävyyttä. Olen kiinnostunut tuotteen tuotantotavasta, alkuperästä, ekologisuudesta, vaikutuksista ihmiselle, ja yhteiskunnalle.

Pidän esimerkiksi Joutsenmerkistä, joka varmistaa ympäristöystävällisyyden.

Haluan edistää työn pysymistä Suomessa. Jos vain kohtuudella mahdollista, valitsen Avainlippumerkillä varustetun tuotteen.

Pienyrityssektori on Suomen suurin työllistäjä. Siispä avaan mielelläni liikkeen oven, jossa on yrittäjämerkki – mieluiten vielä paikallisen yrittäjäyhdistyksen.

Nämä ovat muutamia esimerkkejä kansallisesti vastuullisista valintavaihtoehdoista. Muitakin hyviä kulutuksen ohjaimia on, mutta ainakin yksi tärkeä merkki puuttuu vielä: kuluttajana olen huolestunut, minne terveydenhuollosta kerättävät vero-euromme menevät tulevaisuudessa.

ILMOITUS

Pitkässä pihtisynnytyksessä etenevä ja takelteleva sote-uudistus hirvittää: ylikansalliset bisnes-jätit seuraavat kieli pitkällä Suomen terveysmarkkinoiden muutosta. Yritysostoja ja nurkanvaltauksia on jo tehty.

”Suuri puhallus”, eli terveydenhuollon yksityistäminen, toteutuu pahimmissa tapauksessa niin, että tänne rantautuneet ulkomaiset firmat eivät maksa verojaan Suomeen ja tuotot virtaavat veroparatiiseihin.

Toivon, että Suomesta löytyy taho, joka kehittelisi kansallista vastuuta kantaville firmoille Verot Suomeen -tunnuksen. Olisin valmis suosimaan niiden palveluita ja tuotteita – muussakin kuin terveydenhuollossa.

Otto Favén
Vantaa