Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Oppositio kysyi, mistä rahat. Hallitus ei vastannut.

Mistä rahat? Tätä oppositio kyseli torstaina eduskunnan kyselytunnilla hallituksen juuri ennen kyselytuntia julkistaman sote-uudistuslakipaketin pohjalta.

SDP:n Eeva-Johanna Eloranta muistutti talouspolitiikan arviointineuvoston todenneen, että hallituksen malli tuo paineita sote-kustannusten kasvuun.

– Sen mukaan hallituksen valinnanvapausmalli ja kilpailu tulevat nostamaan sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannuksia, hän sanoi ja kysyi valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok.), aikooko hallitus tästä syystä nostaa veroja, korottaa asiakasmaksuja vai heikentää palveluita.

6 000 hoitajaa vähemmän.

Orpo toisteli vastauksissaan sitä, että jos uudistusta ei tehdä, sosiaali- ja terveyspalvelut heikkenevät ja verot nousevat.

Eloranta muistutti pelkästään Uudellamaalla lasketun, että soteuudistuksen rahoitusvaje on alkuvaiheessa vähintään 300 miljoonaa euroa.

ILMOITUS

– Tämä tarkoittaa säästöinä 6 000 hoitajaa vähemmän, hän sanoi.

Orpo huomautti sosiaali- ja terveyspalveluiden kulujen kaksinkertaistuneen kuluneella vuosituhannella.

– Se lisäys tarkoittaa muistaakseni viittä miljardia. Meillä on vanheneva väestö. Tämä tulee tarkoittamaan, että seuraavan vuosikymmenen aikana tämä kehitys tulee olemaan aivan hurjaa, hän sanoi.

– Me yritämme rajoittaa sitä kovaa kustannustennousua tällä uudella järjestelmällä, ja sen tavoite on käyttää kolme miljardia vähemmän kuin mihin nykyjärjestelmä johtaisi.

Saa päättää, mistä leikataan

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen myös totesi, että uudistus kasvattaa kustannuksia entisestään.

– Aiotteko te nyt pitää huolta julkisen talouden kestävyydestä ja vetää pois tämän esityksen? hän kysyi.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) totesi olevan paljon tutkimusnäyttöä siitä, että myös monituottajamalli voi tuoda kustannussäästöjä.

Li Andersson (vas.) muistutti siitä, että hallituksen sote-mallista puuttuu integraatio.

– Eli se keskeisin väline, jolla järkeviä kustannussäästöjä piti saada aikaiseksi, ja sen sijaan siihen sisältyy useita sellaisia elementtejä, jotka tulevat nostamaan julkistalouden kustannuksia jopa kolmella miljardilla asiantuntija-arvioiden mukaan, hän sanoi ja totesi kuluneella vaalikaudella leikatun kovalla kädellä pienituloisilta suomalaisilta ja koulutuksesta.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto totesi, että hallituksen malli antaa maakunnille mahdollisuuden päättää, mistä leikataan.

– Ja kun kustannukset kasvavat yhdessä paikassa, toisesta pitää leikata.

Muutakin kuin sotepalvelut

Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen muistutti soteuudistuksen tuovan maakunnille myös muuta kuin sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Tärkeinä tehtävinä ovat myös niin sanotut kasvupalvelut sisältäen työllisyydenhoidon palvelut. Kun te rakennatte sote-järjestelmän, joka siirtää verorahat kansainvälisten terveysjättien taskuun, maakunnille ei jää juuri rahaa hoitaa näitä muita elintärkeitä tehtäviä, kuten työllisyydenhoitoa, hän sanoi.

– Maakunta ei saa verotusoikeutta, se ei voi ottaa lainaa, mutta sen kustannukset uhkaavat hallituksen sote-mallin myötä kasvaa

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen vastasi, että kunnat ja maakunnat pystyisivät jatkossa laittamaan omia resurssejaan enemmän yhteen. Esimerkkinä hän mainitsi työvoima- ja elinkeinopalvelut.