Lehtikuva/Markku Ulander

Viimeinen sana

Keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen on poliittisen klovnerian suurimpia tähtiä. Hän naurattaa, herättää sääliä, mutta myös myötähäpeää. Ilman poliittista menneisyyttään Väyrynen huudettaisiin valtakunnan kylähulluksi.

Nyt hän pyörittää sirkuksessaan täysin häpeämättömästi kahta puoluetta ja mediaa. Väyrynen hajotti perustamansa kansalaispuolueen. Nyt repii hajalle keskustan rivejä.

Väyrynen aikoo kampanjoida tosissaan keskustan puheenjohtajakisassa. Hän sanoo tekevänsä ”vakavan yrityksen nousta keskustan johtoon ensi kesän puoluekokouksessa” Sotkamossa. Väyrysen mukaan vain Väyrynen voi pelastaa Väyrysen entiset ja nykyiset puolueet.

Väyrynen on tyytymätön maakunta- ja sote-uudistukseen. Paradoksaalisesti mies, joka haluaa valtaa kahdessa puolueessa, arvostelee hallituksen esityksiä vallan keskittämisestä.

Hallituksen esitykset sopivat Väyryselle, koska tämä palvelee hänen omia pyrkimyksiään keskustan johtajaksi. Väyrynen ei näe mitään juridista ongelmaa kahden puolueen jäsenyydessä.

ILMOITUS

On osattava ajatella luovasti, kuten hän oli todennut Helsingin Sanomien toimittajalle.

Tässä farssissa kummallista ei ole vain Väyrysen elämöinti, vaan miten keskusta voi olla Väyrysen pyöritettävissä?

Keskusta ei ole erottanut Väyrystä puolueesta. Se on hänen puolueosastonsa hanskassa, ja kiusankappale itse johtaa osastoa. Väyrynen käyttää hyväkseen häikäilemättömästi puoluedemokratian antamaa suojaa.

Tämä onnistuu vain, koska hänellä on ollut merkittävä puolueasema ja hänellä on puolueessa edelleen hengenheimolaisia. Selkeä voitto keskustan presidenttiehdokkaasta Matti Vanhasesta ruokki Väyrysen egoa halkeamispisteeseen.

Keskusta olisi joutunut oikeuteen kansalaispuolueen tapaan, jos se olisi erottanut kunniapuheenjohtajansa. Väyrynen olisi epäilemättä haastanut keskustan laittomasta puolueesta erottamisesta.

Keskustasta erottaminen olisi ollut myrkkyä pääministeripuolueen imagolle ja etenkin pääministeri Juha Sipilälle ennen Väyrysen omahyväistä poliittista näytelmää kansalaispuolueessa.

Mitään merkitystä ei olisi ollut sillä, olisiko Väyrysen masinoima haaste ollut peruteltu. Nyt alkaa olla jo ymmärtämystä.

Hallitustaipaleen alun itsetuntoinen puheenjohtaja, pääministeri Sipilä olisi pärjännyt paljon paremmin Väyrysen kanssa. Puolue on menettänyt hallituksessa kannatustaan ja tähän Väyrysen hajotusoperaatio iskee.

Sipilän vitsailut viime viikonvaihteessa kansalaispuolueen hajoamisen jälkeen saattavat kertoa aidosta helpotuksesta. Väyrysen kansalaispuolue ei ole enää uhka eduskuntavaaleissa, joissa se olisi voinut syödä keskustan ääniä vaalipiireissä.

Myös perussuomalaiset saavat huokaista helpotuksesta. Väyrysläiset eivät syö puolueen kannatusta kuten kävi presidentinvaaleissa, joissa Väyrynen vei Laura Huhtasaarelta ääniä.

Hallitus saa huokaista helpotuksesta. Väyrynen ei horjuta kansanedustaja Elina Lepomäen (kok.) irtioton jälkeen muutamaan ääneen kaventunutta hallituksen enemmistöä sote- ja maakuntauudistuksen äänestyksissä.