Lehtikuva/Vesa Moilanen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ovat joutuneet laittamaan koko arvovaltansa peliin sote- ja maakuntauudistuksen pelastamiseksi.

Kokoomuksen rivit ovat rakoilleet, vaikka puolueella ei ole kannatukseen liittyviä paineita kuten keskustalla. Keskustan kansanedustajat ovat tähän saakka pysyneet rivissä. Siniset ovat myyneet kaikki periaatteensa hallituspaikoista.

Kaikki eduskuntapuolueet ovat yksimielisiä, että sote-uudistus tarvitaan. Hallituksen esitys ei kuitenkaan ole yhdenkään puolueen tai poliitikon mielestä toimiva tai edes lähellä sitä. Se on huono kompromissi.

Opposition kritiikin voi aina kuitata hallituksen kampitusyritykseksesi. Kriittisimpiä ovat kuitenkin olleet asiantuntijat.

Lähes kaikki sote-uudistuksen tavoitteet uhkaavat vesittyä. Kustannusten nousu ei taitu, vaan kustannukset saattavat jopa karata käsistä. Sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatio ei toteudu, vaan palveluketjut pirstoutuvat. Valinnanvapaus toteutuu korkeintaan kasvukeskuksissa.

ILMOITUS

Kaiken tämän maksavat veronmaksajat ja potilaat, joiden palvelumaksut nousevat.

Kuka kantaa uudistuksesta vastuun edes 2–3 vuoden päästä? Tuolloin Sipilän hallitus on enää muisto poliittisen historian lehdillä. Kaikki nykyiset vastuulliset – keskusta, kokoomus ja siniset – voivat sanoutua irti. Sinisiä nykyisessä muodossa tuskin on olemassa.

Kokoomus ja keskusta voivat vierittää vastuuta toisilleen. Hallituksen sote-esitys on rakennettu koplausten ja kompromissien pohjalta. Kokoomus sai valinnanvapautensa ja keskusta sai maakuntansa.

On vastuutonta, että ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavista palveluista ollaan päättämässä näin huteralla vähemmistöllä. Jos sote- ja maakuntauudistus hyväksytään eduskunnassa, se tapahtuu äärimmäisen niukalla enemmistöllä.

Toivottavaa on, että sote-uudistusta valmisteltaisiin vielä kerran uudestaan.

Hallituksen niukka enemmistö syntyy korkeintaan erittäin tiukan ryhmäkurin sekä Sipilän ja Orpon painostuksen turvin. Miten kansalaiset voivat luottaa sote-järjestelmään, jos siihen luottaa hädin tuskin puolet eduskunnasta?

Hallituksen sekoilu on jo nyt vahingoittanut sote-palvelujen uskottavuutta. Harmittaa potilaiden ja työntekijöiden puolesta.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi