Lehtikuva/Roni Rekomaa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson nostaa esille naisvaltaiset alat kommentoidessaan hallituksen torstaina antamaa sote-esitystä.

Hän pitää jäätävänä linjaa, jolla hallitus palkitsee naisvaltaisen sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä naistenpäivänä.

Vasemmistoliiton mielestä esitys kaupallistaisi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ennennäkemättömällä tavalla. Esitys vaikuttaa kaikkien sosiaali- ja terveyspalvelujen ohella myös 200 000 naisvaltaisen alan työntekijään.

Kaupallinen sote toisi mukanaan ongelmia kymmeniksi vuosiksi.

Kustannukset nousevat

Puolue arvioi, että tällaisenaan sotemalli nostaa kustannuksia, mahdollistaa kermankuorinnan ja kustannusten siirtelyn sekä asiakkaan pompottelun. Se myös tuottaa suurta epävarmuutta henkilökunnalle, jota uhkaavat massiiviset irtisanomiset ja työolojen heikentyminen.

– Hallitus lähettää tällä lakiesityksellä jäätävät naistenpäivän terveiset laitoshuoltajille, ruokapalvelutyöntekijöille, lähihoitajille, sairaanhoitajille ja sosiaalityön ammattilaisille. Tämä esitys ei kunnioita näiden ammattilaisten tärkeää työtä, Li Andersson toteaa.

ILMOITUS

Hän muistuttaa asiantuntijoiden kesken vallitsevan laaja yksimielisyys siitä, että sosiaali- ja terveyspalveluissa voidaan saavuttaa kustannussäästöjä integraation avulla. Hän toteaa hallituksen mallin kuitenkin sirpaloivan palveluita entisestään samalla, kun se luo huonosti toimivia sote-markkinoita.

Voi maksaa miljardeja

Yhtä laaja yksimielisyys on myös siitä, että hallituksen sote-uudistus ei onnistu kaventamaan hyvinvointi- ja terveyseroja.

– Järjestelmää luodaan niin, että nykyiset suuret toimijat voivat jakaa markkinat keskenään ja saada paikallisesti määräävät markkina-asemat, Andersson sanoo.

– Mallin virheiden korjaaminen jälkikäteen voi maksaa miljardeja euroja. Ja tämä kaikki sen vuoksi, että Sipilän hallitus haluaa kiirehtiä huonosti valmisteltua esitystä.

Onko Sipilällä selkärankaa?

Vasemmistoliitto vaatii paluuta uudistuksen alkuperäisiin tavoitteisiin, eli hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamiseen, kustannusten kasvun hillintään, palvelujen yhdenvertaisuuden ja saatavuuden parantamiseen, palveluintegraatioon sekä peruspalvelujen vahvistamiseen.

Puolue muistuttaa vaatimusten saaneen viikkoina saaneet laajaa kaikupohjaa, kun myös hallituspuolueiden edustajat ovat yhtyneet asiantuntijoiden ja oppositiopuolueiden kritiikkiin ja myöntäneet mallin sisältämät ongelmat ja riskit. On myös käynyt ilmi, että vain puolet maakuntajohtajista uskoo valtion budjettirahoituksen riittävän palveluihin.

– Nyt on kyse siitä, onko Juha Sipilällä selkärankaa rehellisesti myöntää virheensä ja punnita kaupallisen soten riskejä, Andersson sanoo pääministeristä.

– Näin tärkeässä uudistuksessa ei voi olla kysymys ylpeydestä, Sipilän omista lehmänkaupoista tai huonosti tehdyn työn väkisin puolustamisesta.

Andersson painottaa sitä, että kaupallinen sote toisi mukanaan ongelmia kymmeniksi vuosiksi.

– Siihen meillä ei ole varaa.