Lehtikuva/Roni Rekomaa

Inhimillinen turvapaikkapolitiikka ei edellytä rajojen avaamista jokaiselle.

Milloin hallitus aikoo arvioida turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa kaventaneiden päätöstensä vaikutusta ja puuttua Migrin tekemiin virheisiin? Entä millaiset valmiudet Suomella on lopettaa palautukset Irakiin ja Afganistaniin, jotka käytännössä rinnastuvat sotaa käyviin maihin?

Sisäministeri Kai Mykkänen vastasi Li Anderssonin esittämiin kysymyksiin joukolle turvapaikanhakijoita ja heidän tukijoukkojaan Vasemmistoliiton järjestämässä Turvaa vai pakkopalautuksia -tilaisuudessa eduskunnan Pikkuparlamentissa.

Vasta hiljakkoin sisäministerinä työnsä aloittaneen Mykkäsen vastaukset osoittivat hänen perehtyneen turvapaikkakysymyksiin. Toivoa turvapaikkaa hakevien oikeudenmukaisemmasta ja tasa-arvoisemmasta kohtelusta hän ei kuitenkaan puheenvuorossaan herättänyt. Kommentoimatta hän jätti myös turvapaikanhakijoiden tarinat, joissa samasta syystä kotimaastaan paenneet veljekset olivat saaneet Migriltä vastakkaiset päätökset.

Väite rajojen täydellisestä avaamisesta on absurdi.

Ikävällä tavalla korvaan särähti Mykkäsen retoriikkaansa omaksuma väite, jonka mukaan turvapaikanhakijoiden kanssa toimivat ryhmät olisivat rajojen täydellisen avaamisen kannalla. ”Ajatus vapaasta maahanmuutosta ja asumisperusteisesta sosiaaliturvasta ei kuulosta mukavalta”, ministeri totesi.

Väite rajojen täydellisestä avaamisesta on absurdi ja omaksuttu suoraan Rajat kiinni -henkisiltä joukkioilta. Yleisön vastaväitteistä huolimatta Mykkänen ei korjannut tulkintaansa. Vastakkaisiin näkökantoihin jumiutunutta keskustelua ei rauhoiteta toistamalla yksinkertaistettuja ja virheellisiä väittämiä.