Pimppini on valloillaan -antologian kirjoittajat haluavat kiinnittää päättäjien huomion oikeudenmukaisempaan raiskauslainsäädäntöön.

Pimppini on valloillaan -antologian kirjoittajat haluavat naistenpäivänä lahjoittaa naisiin kohdistuvaa seksuaalista vallankäyttöä käsittelevän teoksen jokaiselle Suomen kansanedustajalle.

#metoo-kampanja on tuonut keskustelun seksuaalisesta vallankäytöstä ja häirinnästä Suomeenkin. Kirjan tekijät toivovat, että #metoo-kampanja ja lahjoitettava teos omalta osaltaan saa päättäjät kiinnittämään huomiota entistä oikeudenmukaisempaan raiskauslainsäädäntöön.

”Tämä on tärkeä, puhdistava ja toivoa antava suuntaus, jonka kirjan tekivät toivovat kansanedustajien ottavan vakavasti päätöksenteossa ja kaikessa toiminnassaan. Kulttuurimme on muutoksessa, ja tavoitteena tasa-arvoinen yhteiskunta, jossa kenenkään ei tarvitse olla ahdistelun tai häirinnän kohteena.”

Tahdomme olla rakentamassa yhteiskuntaa, jossa kaikilla sen jäsenillä on turvallinen olo ja oikeus oman ruumiin koskemattomuuteen.

Nimessä soi toivo ja tavoite

Pimppini on valloillaan -teos käsittelee seksuaalista vallankäyttöä paitsi henkilökohtaisena kokemuksena, myös tapakulttuurin, rikosoikeuden, kirjallisuuden, sosiologian ja psykologisen kohtaamisen kautta.

ILMOITUS

Kirjassa pohditaan myös, miten häirintään voi puuttua.

Teoksen nimi juontaa vienankarjalaiseen runonlauluun: nimessä soi toivo ja tavoite. Vapaaseen, iloiseen seksuaalisuuteen on silti vielä matkaa. Kun teos ilmestyi helmikuussa 2012, keskustelu aiheesta jäi lopulta vähäiseksi.

Teoksen ovat koonneet ja toimittaneet kirjailija Katja Kettu ja läänintaiteilija Krista Petäjäjärvi.

Siihen ovat kirjoittaneet eturivin kirjailijat ja tutkijat, kuten Maaret Kallio, Sari Näre, Riikka Pulkkinen, Anja Snellman, Pirjo Hassinen, Riikka Ala-Harja, Laura Gustafsson, Miina Supinen, Laura Lindstedt, Johanna Sinisalo ja Rakel Liekki.

Kirjan kantta varten taiteilija Hanneriina Moisseinen kirjaili runolaulusta ristipistotyön.

Kirjoja myös rovaniemeläiseen lukioon

Kirjan tekijät toivovat suomalaisten nauttivan pimpin voimasta, seksuaalisuudesta ja läheisyydestä ilman ahdistelua ja vallankäyttöä.

”Tahdomme olla rakentamassa yhteiskuntaa, jossa kaikilla sen jäsenillä on turvallinen ja tyytyväinen olo sekä oikeus oman ruumiin koskemattomuuteen.”

Siksi teosta luovutetaan sata kappaletta myös sen päätoimittajan Katja Ketun opinahjoon Rovaniemen Lyseonpuiston lukioon sekä Naisten Linjalle.

– Olemme iloisia saadessamme vastaanottaa nämä kirjat, ja erityisen iloisia olemme, kun saamme Ketun teoksia tänne, sanoo Lyseonpuiston lukion rehtori Tuovi Palomaa.

Naisten Linjan ja Amnesty Internationalin Suomen osaston johtaja Pia Puu Oksanen pitää teosta tärkeänä ja ajankohtaisena:

– Teemme ruohonjuuritason työtä ja autamme seksuaalisen väkivallan kohteina olleita naisia toipumaan. Tämän yhteiskunnallisen epäkohdan tunnistaminen on tärkeää.