Tosipohjainen Trumbo (2015) on viihdyttävä ja tapahtumakylläinen elämäkertafilmi ja Hollywood-historiikki. Sen alussa taustoitetaan lyhyesti yhteiskuntahistoriallinen ilmapiiri. 1930-luvun suuri lama ja natsismin sekä fasismin nousu Euroopassa saivat monet yhdysvaltalaiset liittymään kommunistiseen puolueeseen.

Näin myös Hollywoodissa. Jay Roachin ohjaama elokuva keskittyy 1940–1950-lukujen kylmän sodan synnyttämään pelon ja paranoian ilmapiiriin, jota epäamerikkalaista toimintaa tutkivan komitean kommunistijahdit saivat aikaan. Hollywoodin mustalle listalle joutui yli 300 nimeä. Listalle joutuneista niin sanottu Hollywood kymmenikkö tuomittiin 1950 lyhyisiin vankeusrangaistuksiin.

Trumbo kuvaa kymmenikön tunnetuimman jäsenen käsikirjoittaja Dalton Trumbon vaiheita. Niiden myötä esiin nousee monia kuuluisuuksia eikä välttämättä heitä imartelevassa hengessä. Tämä koskee esimerkiksi John Waynea (David James Elliott), joka kuvataan elokuvassa oikeistolaiseksi öykkäriksi. Tähden hengenheimolainen ja pirullinen taustavaikuttaja on legendaarinen juorutäti Hedda Hopper (Helen Mirren).

Trumbo on elokuvan ystäville todellinen herkkupala Hollywoodin kulissien takaisen historian luotettavan tuntuisena välittäjänä. Pohjana on Bruce Cookin kirjoittama elämäkertateos nimihenkilöstä. Roolissa Bryan Cranston tekee erittäin hyvän, luonnollista karismaa huokuvan persoonallisen muotokuvan.

Leffa kuuluttaa vakaumuksen, perääntamattomuuden ja henkilökohtaisen rohkeuden puolesta, mutta ei latistu naiiviksi yksinäisen suden ylistyslauluksi. Kuva tietystä aikakaudesta ”unelmakaupungin” vähemmän hohdokkaassa arjessa on monipuolinen ja -ilmeinen. Muun ohessa leffa on myös solidaarisuuden ja perheyhteyden ylistys. Trumbon vaimona vakuuttaa hillityllä roolityöllään Diane Lane.

Trumbo. Teema Fem keskiviikkona 7.3. klo 21.30. Areena.