Lehtikuva/Greg Baker

Kansanedustajuus on liikemiehelle hyödyllistä, sillä se antaa suojaa paikallisviranomaisten mielivallalta.

Kiinan kansanedustuslaitos eli kansallinen kansankongressi aloitti maanantaina kaksiviikkoisen istuntonsa. Pekingissä istuu huomattavasti äveriäämpää väkeä kuin Yhdysvaltain kongressissa Washingtonissa.

Kiinan rikkaista lukua pitävä Hurun-lista laskee kansankongressin 2 980 edustajasta superrikkaiden joukkoon 45. Lisäksi kongressin 2 200-jäsenisessä neuvoa-antavassa elimessä on 59 miljardööriä.

Näiden 109 superrikkaan omaisuuden arvo on 624 miljardia dollaria eli lähes saman verran kuin Sveitsin koko bruttokansantuote.

Kiinan kansanedustajiin kuuluu maan rikkain mies, TenCent-yhtiön perustaja Pony Ma.

Kiinalaisten keskitulo on hieman yli 4 000 dollaria. Superrikkaiden osuus kansantulosta on jatkuvasti kasvanut.

Kiinan kansanedustajiin kuuluu maan rikkain mies, TenCent-yhtiön perustaja Pony Ma, jonka omaisuudeksi lasketaan 47 miljardia. Sosiaalisen median alalla toimiva Tencent on arvoltaan suurempi yhtiö kuin Facebook.

ILMOITUS

Liikemiehet alkoivat päästä Kiinan kommunistisen puolueen jäseniksi viime vuosikymmenellä. Tämä avasi tien myös kansankongressiin.

Kalifornian yliopiston tutkija Victor Shih sanoo New York Timesissä, että kansankongressin jäsenyys on hyödyllinen rikkaalle. Hänestä tulee silloin ”valtion kaaderi”, mikä suojaa häntä paikallishallinnon laittomalta pidätykseltä ja muulta mielivallalta.

Kun työläisten ja talonpoikien edustajat kokoontuvat kansankongressin vuosittaiseen istuntoon, on samassa paikassa koolla iso joukko suurliikemiehiä. Tämä antaa oivan tilaisuuden verkostoitumiseen ja kauppasopimusten tekoon.