Lehtikuva/Miguel Medina

Vanhat suuret puolueet saivat kyytiä Italian vaaleissa. Millä laskutavalla tahansa populistit saivat yli puolet äänistä.

Italian sunnuntain vaaleissa suurimmaksi puolueeksi nousi populistinen Viiden tähden liike (M5S), joka sai 32,5 prosenttia äänistä.

M5S:n tulos ylittää muutamalla prosenttiyksiköllä gallupeissa ennakoidun kannatuksen. Se ei kuitenkaan riitä lähellekään enemmistöä parlamentissa. Puolueen arvioidaan saavan 216–236 paikkaa 630-paikkaiseen parlamenttiin.

M5S esiintyi vaaleissa yksinään koalitioiden ulkopuolella. Se on aiemmin ilmoittanut, ettei se lähde mihinkään koalitiohallitukseen, mutta aivan vaalien alla kanta ei vaikuttanut yhtä ehdottomalta.

Vaalitulos näyttää johtavan ennakoidulla tavalla pattitilanteeseen.

Viiden tähden liikkeen pääministeriehdokkaana on Luigi di Maio koomikko Beppe Grillon vetäydyttyä syrjemmälle.

Berlusconi kakkoseksi koalitiossaan

Silvio Berlusconin johtama oikeistokoalitio sai yhteenlaskettuna enemmän ääniä kuin Viiden tähden liike. Sen kannatus oli 37 prosenttia. Paikkoja olisi tulossa 248–268.

ILMOITUS

Vastoin gallupeita Berlusconin Forza Italia -puolue jäi kakkoseksi oikeistokoalition sisällä. Sen osuus kaikista äänistä on 14 prosenttia.

Oikeistokoalition suurimmaksi selvisi Matteo Salvinin johtama oikeistopopulistinen ja äärioikeistolainen Pohjoisen liitto, joka sai kaikista äänistä 17,6 prosenttia.

Oikeistokoalitiossa mukana oleva uusfasistien Italian veljet -puolue sai 4,4 prosenttia.

Keskustavasemmiston tappio

Vaalien suurin häviäjä on nykyinen hallituspuolue, keskustavasemmistolainen Demokraattinen puolue. Sen kannatus jäi 18,8 prosenttiin, mikä on vähemmän kuin missään gallupeissa.

Yhteensäkin Demokraattisen puolueen johtama keskustavasemmiston koalitio sai vain 23 prosenttia äänistä.

Demokraattisesta puolueesta eronneiden vasemmistososiaalidemokraattien muodostama Vapaa ja tasa-arvoinen -puolue joutui tyytymään 3,4 prosentin kannatusosuuteen.

Vaalien äänestysprosentti oli 72,9 prosenttia. Iltaa kohti useilla äänestyspaikoilla oli pitkiä jonoja, mutta ainakin osittain se johtui uuden vaalitavan aiheuttamasta hämmennyksestä, mikä pitkitti äänestämistä.

Lehtikuva/Carlo Hermann

Vaikeat hallituskuviot

Vaalitulos näyttää johtavan ennakoidulla tavalla pattitilanteeseen, jossa hallituksen muodostaminen on vaikeaa. Yhtenä vaihtoehtona on jo väläytetty uusintavaaleja, mutta ei ole mitään takeita, että ne johtaisivat kovasti erilaiseen tulokseen.

Vaikka Berlusconin puoluetta ei edes laskisi populisteiksi, saivat populistit jo pelkästään Pohjoisen liiton ja Viiden tähden liikkeen voimin yli puolet äänistä. Jos populismilla tarkoitetaan ensisijaisesti maahanmuuttovastaisuutta, voi koko oikeistokoalition laskea populisteiksi.

Jos Forza Italian ja Demokraattisen puolueen laskee perinteisiksi puolueiksi, saivat perinteiset puolueet yhteensä vain hiukan alle kolmasosan äänistä.

Pohjoisen liitto kampanjoi nyt koko maassa, ja se oli pudottanut vaalilogostaan pois sanan pohjoinen. Se kuitenkin menestyi paremmin pohjoisessa, kun taas Viiden tähden liike kahmi enemmän ääniä etelässä.

Yhtenä mahdollisena hallitusvaihtoehtona on pidetty Pohjoisen liiton ja M5S:n koalitiota. Sen muodostamiseksi Pohjoisen liiton pitäisi rikkoa vaalikoalitionsa ja M5S:n periaatteensa kielteisestä suhtautumisesta yhteishallituksiin.

Salvini kärkkymässä pääministeriksi

Muita vaihtoehtoja heikentää se, että Pohjoisen liitto selvisi oikeistokoalition sisällä suurimmaksi ja voi hyvällä syyllä vaatia Salvinille pääministerin paikkaa. Oikeistopuolueiden välisen ”herrasmiessopimuksen” mukaan näin pitäisikin tapahtua.

Berlusconi itse ei ensi vuoteen ulottuvan virkakieltonsa vuoksi voinut olla vaaleissa ehdokkaana eikä myöskään olisi voinut ryhtyä pääministeriksi. Hänen pääministeriehdokkaansa on ollut europarlamentin puhemies Antonio Tajani.

Yhtenä vaihtoehtona on myös nostettu esiin Viiden tähden liikkeen ja Demokraattisen puolueen hallitus. Niiden yhteiskannatus riittäisi parlamenttienemmistöön.

Tämä vaihtoehto ei ehkä ole kovin todennäköinen, mutta se ei ole niin mahdoton kuin miltä kuulostaa. Vaikka Viiden tähden liikkeen sisältä on esitetty oikeistopopulistisia kantoja, se ei ole samalla lailla puhtaasti äärioikeistolainen kuin Pohjoisen liitto. M5S:n äänestäjiä yhdistää syvä pettymys perinteisiin politiikan tekotapoihin, mutta puolueen sisällä on asiakysymyksistä monenlaisia kantoja.

Tällaisen tappion jälkeen on Demokraattiselle puolueelle kuitenkin minkälaiseen tahansa hallitusyhteistyöhön lähteminen korkean kynnyksen takana.

Juttuun päivitetty klo 15.05 ääntenlaskennan edettyä tarkentuneet puolueiden kannatusosuudet.