Lehtikuva/Mikko Stig

Music Business Worldwide uutisoi bulgarialaiskoplan huijanneen omaisuuksia taitelijoiden ja tuottajien Spotify-potista. Yle uutisoi isojen tähtien syövän pientenkin rahat Spotifyssa.

Spotfyn omistajana on kolme monikansallista levyjättiä, jotka pitävät sen perustajia vain kilpinä torjumassa epäilyjä. Uskoakseni pöytälaatikkokaupat on jo tehty.

Spotify rakentaa maailmanlaajuista jakelumonopolia. Se kirjaa kaikki kymmenien vuosien ansaintaan tähtäävät kehityskulunsa heti ja pystyy näin teknisillä tappioilla välttämään verot. Viisas tapa on myös virallistaa olevansa ei-riistäjä.

Spotifyn arvo oli viime syyskuussa Arvopaperi-lehden mukaan jo 16 miljardia dollaria. Aikamoinen omaisuus, joka on luotu ilman verojen maksua.

Spotify on rahantekokone ja maailman eniten pääomitettujen start up -yritysten listoilla. Sen perustajat Daniel Ek ja Martin Lorentzon eivät olisi saaneet tuolla tulos- ja taserakenteella edes miljoonan lainaa. Taustalla lienee levy-yhtiöiden veroparatiiseihin laskutetut rojaltimiljardit kansallisista yksiköistä.

ILMOITUS

Spotify laskuttaa mainostajia ja käyttäjiä heti, mutta tilittää rahat artisteille vasta runsaan kolmen kuukauden päästä. Jos sen liikevaihto on kolme miljardia, sillä on miljardi tekijöiden rahaa korotta ja vakuudetta pysyvästi käytössään.

Moni lukee tätäkin tekstiä kateellisena vihapuheena levy-yhtiöitä ja Spotifyta kohtaan. Spotify, Sony, Warner ja Universal ovat kaikki hienoja yrityksiä ja niiden ihmiset tekevät hyvää työtä. Mutta ei raha jää heille, vaan se menee rahan luokse kylvämään lisää tuhoa.

Myös Neuvostoliitto oli hieno, mutta pieni ahne etupiiri pilasi sen ja kurjisti kansan.

Suomen elinkeinopolitiikka ja kehitys luovassa taloudessa on yksi EU-alueen heikoimmista, ehkä heikoin. Valtio maksaa työttömyydestä miljardeja, mutta sille työllisyydelle, jolla nämä upeat ihmiset ja artistit rahoitettaisiin tuottaman työnsä suomalaiseen omistukseen, ei anneta edes lainarahaa.

Suomalainen tekijänoikeus on kiireesti saatava kotimaisen kilpailun voimavaraksi!

Erkki Puumalainen
toimitusjohtaja
Poptori Oy