Lehtikuva/Maxim Zmeyev

Viime vuosina Venäjä on yrittänyt olla jonkinlainen murentuvan maskuliinisuuden viimeinen reservaatti. Homopropaganda on kielletty lailla, länsimaiden sukupuolineutraalisuudella pelotellaan ja Vladimir Putin pullistelee valokuvissa ilman paitaa. Mutta vanhat sukupuolihierarkiat ja mieheyden mallit eivät välttämättä säilytä asemiaan internetissä.

Tammikuussa netissä levisi video, jossa Uljanovskin siviili-ilmailuopiston vähäpukeiset miesopiskelijat tanssivat Benny Benassin Satisfaction-kappaleen tahtiin puolialastomina Tom of Finlandin sarjakuvahahmoina.

Venäläisten standardien mukaan video oli pornografinen, ja viranomaisten reaktio oli jyrkkä. Liittovaltion ilmavalvontavirasto kokosi komitean tutkimaan tapahtunutta, lisäksi syyttäjänvirasto ilmoitti ryhtyneensä toimiin.

Maskuliinisuuden viimeinen reservaatti rakoilee.

Mutta internet iski takaisin. Samanlaisia videoita julkaisivat rakennus-, maatalous- ja pelastusopiston opiskelijat, sairaanhoitajat ja jopa Venäjän naisten ampumahiihtojoukkue. Virkavalta joutui perääntymään: syyttäjänvirasto luopui tutkinnasta ja ilmailuopiskelijat selvisivät pelkällä opiston antamalla varoituksella.

Vain päiviä myöhemmin Venäjän internetissä levisi toinenkin patriarkaatin vastainen protesti. Tammikuun 23. päivän yönä Moskovan teknillisen valtionyliopiston opiskelija Artjom Ishakov julkaisi netissä videon, jossa hän kertoi, miksi hän murhasi asuntolanaapurinsa Tatjana Strahovajan, raiskasi tämän ruumiin ja teki tämän jälkeen itsemurhan. Ishakov syytti Tatjanaa päihteiden käytöstä, ja siitä että tämä laittoi itsestään kuvia instagramiin alusvaatteissa. Yhteisten tuttavien mukaan Artjom oli ihastunut Tatjanaan, mutta ihastus oli yksipuolinen. Synkästä tapauksesta keskusteltiin netissä, ja usein keskustelu kääntyi uhrin syyttämiseen.

Minskiläinen bloggaaja Anastasia reagoi tähän, ja aloitti somekampanjan hashtagilla, joka suomeksi kuuluu #seeiolesyytappaa, jolla venäläisen kielialueen naiset laittoivat omia alastonkuviaan nettiin. Hashtag hallitsi venäjänkielistä twitteriä päivien ajan, ja viesti tuli selväksi.

Skeptinen tuttavani kysyi facebookissa ”entä sitten, mitä nämä kampanjat muuttivat?” Mutta tällä tavalla vaikutetaan keskusteluihin ja arvoihin, ja mikäli näillä alueilla saavutetaan tuloksia, niin taloudelliset ja poliittiset muutokset seuraavat perässä.