Lehtikuva/Stringer

Turkissa on pidätettynä kaksi Tšekin kansalaista.

Viime sunnuntaina Syyrian kurdien Demokraattisen liittopuolueen (PYD) pitkäaikainen johtaja Salih Muslim Muhammad pidätettiin Prahassa. Muslim johti PYD-puoluetta viime syyskuun puoluekokoukseen asti, ja hän toimii yhä usein sen edustajana Euroopassa.

Kurdien uutispalvelun ANF:n mukaan Muslim osallistui Prahassa kansainväliseen konferenssiin.

Helsingissä osoitettiin mieltä pidätystä vastaan maanantaina. Kansainvälisen painostuksen ansiosta Muslim vapautettiin tiistaina.

Turkin pidätysmääräystä pidetään poliittisena.

Vielä vuosina 2013 ja 2014 Muslim vieraili Turkissa ja neuvotteli Pohjois-Syyrian kurdien itsehallintoalueen Rojavan ja Turkin välisistä suhteista. Sittemmin Turkin johtaja Recep Tayyip Erdoğan on arvioinut, että kurdien itsehallintoalue Syyriassa voi edistää Turkin kurdien itsehallintopyrkimyksiä, ja suhteet ovat olleet vihamieliset.

Turkki teki Salih Muslimista kansainvälisen pidätysmääräyksen Interpolin kautta, ja kurdien mukaan myös salamurhaa on suunniteltu.

ILMOITUS

Poliittinen syyte

Euroopassa tiedetään hyvin, että Interpolin pidätysmääräyksiä väärinkäytetään poliittisiin välienselvittelyihin. Tämän vuoksi esimerkiksi Suomessa on viitattu kintaalla Turkin antamalle pidätysmääräykselle aina kun Muslim on vieraillut Suomessa. Miksi Tšekki toimi nyt toisin?

Turkkilaisen Sözcü-lehden mukaan Tšekin oikeistopopulistinen vähemmistöhallitus yritti vaihtaa Muslimin kahteen Turkin pidättämään tšekkiin, Marketa Vselichovaan ja Miroslav Farkasiin, joita Turkki syyttää PYD:n aseellisten Kansan suojelujoukkojen (YPG) tukemisesta.

Samaan aikaan kun Muslim vapautettiin, Turkki tiedotti, ettei se vaihda pidätettyjä tšekkejä Muslimiin. Voi kuitenkin olla, että Turkin ilmoitus oli vain julkisuusoperaatio, jonka tarkoitus oli leimata Tšekin hallitus ihmiskauppahankkeen aloitteentekijäksi.

Muslimin pidätys muistuttaa saksanturkkilaisen toimittajan Deniz Yücelin tapausta. Turkki tuomitsi hänet vakoilusta helmikuussa 2017.

Yücel vapautettiin toissa viikolla, ja viime perjantaina Die Zeit julkaisi paljastuksen, jonka mukaan neljä päivää ennen vapautusta Saksa olisi antanut 31 asevientilupaa Turkkiin. EU-kansalaisten vangitsemiset voivat siis olla Turkille erittäin edullisia.

Hyökkäys jatkuu

Turkin hyökkäys kurdien hallitsemaan Pohjois-Syyrian Afrinin kantoniin jatkuu jo toista kuukautta. Tiistaina kantonin terveysneuvosto ilmoitti, että hyökkäyksessä on kuollut jo 192 siviiliä.

Viime viikon keskiviikkona YK:n turvallisuusneuvosto pääsi sopuun päätöslauselmasta 2401, jonka mukaan kaikkien Syyrian sodan osapuolien pitäisi sitoutua 30 päivän tulitaukoon. Turkille ei ole tullut mitään seurauksia päätöksen rikkomisesta.

EU:n nöyryydelle Turkin edessä on selvä syy: vuoden 2016 pakolaissopimus, jolla Turkki estää Syyrian pakolaisten pääsyn Eurooppaan. Samalla kun oikeistopopulistit saivat EU-hallitukset liekaansa, EU-maat päätyivät rähmälleen Turkin eteen.