Lehtikuva/Markku Ulander

Sote-äänestystä varten käydään läpi nimilistoja.

Suomessa pidetään ennenaikaiset eduskuntavaalit, jos sote-uudistus kaatuu eduskunnassa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esitti ukaasinsa politiikan toimittajille torstaina Kesärannassa.

– Tulos tai ulos, pääministeri kiteytti.

Sipilä aikoo pitää huolen, että kaikki keskustan kansanedustajat ovat paikalla eduskunnan sote-äänestyksessä. Nimilistoja käydään jo läpi, ja tarvittaessa perutaan ministereiden matkatkin, Sipilä totesi.

Hän olettaa, että myös muut hallituspuolueet pitävät huolen ryhmäkurista.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki on saanut muutaman muunkin kokoomuslaisen epäilemään sote-uudistuksen mielekkyyttä. Lepomäen mukaan uudistus ei vastaa alkuperäistä tarkoitustaan, joten se pitää hylätä. Sama koskee soteen liittyvää maakuntauudistusta.

ILMOITUS

Keskustassa ei vastaavia vastarannan kiiskiä Sipilän mukaan löydy, joskin uudistuksen yksityiskohdista on jonkin verran erimielisyyttä. Hän painotti, että sote-uudistuksen läpiviennissä on kyse koko poliittisen järjestelmän uskottavuudesta.

Valiokunta voi hakea ennakkotulkintaa

Sote-uudistus on pääministeristä niin oleellinen osa valtiontalouden tervehdyttämistä, että se on pakko saada maaliin.

– Perustuslakivaliokuntakin totesi lausunnossaan, että sote-uudistuksella on kiire, Sipilä muistutti.

On epäilty, että sote-uudistuksen valinnanvapaus ei läpäise EU:n kilpailuasetuksia ja että uudistus kaatuisi viimeistään tähän. Sipilän mukaan hallitus ei aio hakea unionilta ennakkotulkintaa markkinavaikutuksista, notifikaatiota, asiassa.

Eri asia on, jos siihen löytyy tahtoa eduskunnassa valiokuntakäsittelyssä. Siinä tapauksessa hallitus aikoo kunnioittaa valiokunnan kantaa.

Sipilä letkautti, että aiemmin sote-uudistuksessa tarjottiin maakuntien sote-toimintojen yhtiöittämistä. Tällä olisi vältytty epäselvästä kilpailuasemasta. Se ei kuitenkaan kelvannut.

Perustulo osaksi työttömyysturvaa?

Perustulo voisi pääministeri Juha Sipilän mukaan auttaa työttömiä tilanteissa, joissa työttömyys on pitkittynyt työkyvyttömyyden tai osittaisen työkyvyttömyyden takia.

– Ei voi olla niin, että työttömyysturvalla rahoitetaan työkyvyttömyyttä, Sipilä totesi.

Perustulon laajentaminen jää kuitenkin seuraavan eduskunnan käsiteltäväksi. Sipilä toivoi, että asiasta keskusteltaisiin vilkkaasti ennen vaaleja.

Pääministeri sanoi heränneensä ongelmaan, kun Suomen perus- ja lähihoitajaliiton SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola oli kertonut työttömien jäsentensä tilanteesta. Suurin osa työttömiksi joutuneista lähihoitajista työllistyy nopeasti uudelleen, mutta yli kolme kuukautta työttöminä olleista 58 prosenttia on osittain tai kokonaan työkyvyttömiä.

– Me selvitämme, onko tilanne samankaltainen muissakin liitoissa, Sipilä sanoi.

Uudelleenkoulutus tai muuntokoulutus on edessä noin joka kolmannella työikäisellä.

– Seuraavan kymmenen vuoden aikana pitää muuntokouluttaa miljoona suomalaista.

Pääministerin mukaan koulutusurakasta kerrotaan lisää lähipäivinä.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!