Lehtikuva/Roni Rekomaa

Pääministeri Juha Sipilä puhuu jo uusista vaaleista, jos uudistus ei toteudu.

Ei säästöjä, ei parempaa palvelun eikä hoidon saatavuutta. Ei suotuisaa kilpailuakaan. Ja kaiken lisäksi koko harjoitus voi kaatua EU-tuomioistuimessa.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ei sanonut mitään uutta ehdottaessaan keskiviikkona sote-uudistuksen kaatamista.

Kaikki sama kritiikki on toistettu siitä alkaen, kun hallitus teki ensimmäisen sote-kompromissinsa syksyllä 2015. Opposition lisäksi sitä ovat esittäneet kaikki sote-alan asiantuntijat. Uudelleen ja uudelleen. Heitä ei ole kuunneltu, mutta nyt asia ikään kuin valkeni, kun sama sanottiin hallituspuolueen riveistä.

Tilanne on hankala ja kiusallinen sekä kokoomukselle että keskustalle. Nykyisen hallituksen eväät alkaa olla syöty, mutta vaalikauden päähanke pitäisi vielä hoitaa. Ongelma on siinä, että kumpikin hylkii kompromissin toista puolta. Kokoomus ei haluaisi keskustan maakuntia, mutta suostuu niihin saadakseen terveysyritysten hamuaman valinnanvapauden. Ja päinvastoin.

Erityisen vaikeaksi tilanteen hallitukselle tekee sen kapea eduskuntaenemmistö: vain 105 edustajaa. Siinä ei monta lipeämistä Lepomäen lisäksi tarvita muutenkin kriittisessä kokoomusryhmässä, niin hanke on karilla.

Politiikan toimittajille torstaina puhunut pääministeri Juha Sipilä tekikin pelin selväksi: jos sote kaatuu, tulee uudet vaalit. Ensi lokakuussa pitäisi järjestää maakuntavaalit, mutta yhtäkkiä ollaankin tilanteessa, jossa uudet eduskuntavaalit syksyllä on realistinen mahdollisuus.

Silloin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen alkaisi taas alusta. Toisaalta nykyistä kompromissia ei kannata kokonaisuutena kukaan, joten vahinkoa ei tulisi. Silloin voitaisiin palata alkuperäisiin tavoitteisiin, joita olivat palvelujen parempi saatavuus sekä sosiaali- ja terveyserojen kaventaminen.