Lehtikuva/Bandar Al-Jaloud

Saudi-Arabia vaatii oikeutta uraanin rikastamiseen. Iranilta rikastamisvalmiutta on poistettu talouspakotteilla.

Yhdysvallat on useiden uutistoimistojen mukaan neuvottelemassa Saudi-Arabian kanssa sopimuksesta, joka antaisi Saudi-Arabialle luvan rikastaa uraania ja jälleenkäsitellä plutoniumia, jos tämä hankkii ydinvoimalat yhdysvaltalaiselta valmistajalta.

Barack Obaman aikana Yhdysvallat pyrki liittämään ydinteknologian vientiä koskeviin sopimuksiin pykälät, joilla rikastaminen ja jälleenkäsittely kielletään, koska ne mahdollistavat ydinaseiden kehittämisen.

Sopimus Saudi-Arabian kanssa kariutui tuolloin juuri sen vuoksi, ettei Saudi-Arabia suostunut sitoutumaan rajoituksiin. Sen sijaan Arabiemiraatit hyväksyi ne vuonna 2009 Yhdysvaltain kanssa tekemässään sopimuksessa.

Saudi-Arabia aikoo hankkia 16 ydinvoimalaa.

Saudi-Arabia aikoo hankkia 16 ydinreaktoria seuraavien 20–25 vuoden aikana. Hinnaksi on arvioitu yli 80 miljardia dollaria. Yksi kiinnostuneista on amerikkalainen Westinghouse.

Kytkentä Iraniin

Virallisesti Saudi-Arabia tietenkin pyrkii ydinsulkusopimuksen mukaisesti pelkästään ydinvoiman rauhanomaiseen käyttöön. Se perustelee hankettaan sillä, että öljyä säästyisi vientiin, kun energia kotimaahan tuotettaisiin ydinvoimalla.

ILMOITUS

Saudi-Arabian epäillään kuitenkin tähtäävän siihen, että sillä olisi valmius kehittyä ydinasevallaksi.

Uutistoimistojen mukaan Saudi-Arabia vaatii, että sen on päästävä Iranin tasalle ydinvalmisteluissa. Neuvotellessaan Yhdysvaltojen kanssa se moittii maailman keskeisten maiden vuonna 2015 Iranin kanssa tekemää ydinsopimusta liian lepsuksi, koska Iran saa edelleen rajoitetusti rikastaa uraania.

Iraniin kohdistettuja pakotteita lievennettiin sopimuksen nojalla, mutta käytännössä niiden poistaminen on vielä kaukana.

Myös presidentti Donald Trump on arvostellut ankarasti Iran-sopimusta ja vaatinut sen tiukentamista.

Ensimmäisellä ulkomaanmatkallaan viime keväänä Trump teki erittäin lämpimän vierailun Saudi-Arabiaan.

Kauppapoliittiset syyt

Lisäksi Trump on joka käänteessä korostanut ajavansa Yhdysvaltain teollisuuden asiaa.

Trumpin hallitus pelkää, että tiukkojen ehtojen vaatiminen voisi ajaa Saudi-Arabian hankkimaan ydinvoimalansa Venäjältä tai Kiinasta. Myös Ranska ja Etelä-Korea ovat mahdollisia toimittajia.

Trumpin on vietävä mahdollinen Saudi-Arabian kanssa tehtävä sopimus kongressin vahvistettavaksi.

Lähi-idän maista Israelilla tiedetään olevan ydinase, vaikka virallisesti se ei myönnä eikä kiellä sitä.