CC0 Creative Commons

Viikon kysymys

Hiihtoloma on matkailun aikaa. Pakkanen ei haittaa ulkomailta tulevia turisteja.

Kuinka paljon talvituristeja odotetaan Suomeen, tutkimusjohtaja Katarina Wakonen BusinessFinlandista?

– Odotamme tänä talvena ulkomaisten matkailijoiden määrän kasvavan viime vuodesta. Viime talvikautena eli marraskuusta 2016 huhtikuuhun 2017 ulkomaisia yöpymisiä oli hieman yli kolme miljoonaa. Eniten kasvoivat yöpymiset Lapissa, 30 prosenttia.

– Kuluvana talvikautena marras-joulukuussa ulkomaisten yöpymisten määrä kasvoi 12 prosenttia ja kevätkaudelle on lisätty lentoja.

Mitä ulkomaiset turistit tulevat tekemään?

ILMOITUS

– Talviurheilu kiinnostaa erityisesti kiinalaisia. Tämä johtunee lähestyvistä Pekingin talviolympialaisista. Hiihto, laskettelu, lumilautailu ja lumikenkäily innostavat.

– Eniten talviurheilua harrastavat eurooppalaiset vieraamme. Suosikkielämyksiä ovat edelleen revontulet, porosafarit ja lumilinnat.

Mitä toivomuksia matkailijoilla on?

– Suomi nauttii vielä eksoottisen uutuuskohteen mainetta.

– Vastapainona kaupungistumiselle matkailijat etsivät yhä enemmän rauhoittumista. Useita kansallisuuksia yhdistää kiinnostus paikalliseen ruokaan ja elämäntapaan.

Miten Suomen matkailuala kehittyy tästä eteen päin?

– Haluamme luoda ympärivuotista kasvua ja suunnata kysyntää myös huippusesonkien välisiin kausiin. Yksi haasteemme on, miten säilytämme korkean laadun kaikkein vilkkaimpana aikana.

– Tulevaisuudessa nähdään entistä enemmän kulttuuri- ja kaupunkimatkailijoita, joita kiinnostaa Suomen kaupunkikulttuuri Helsingissä ja muissa kaupungeissa.

Riittääkö työvoimaa talvisesonkiin, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi?

– Pohjois-Suomen matkailusesonki on marraskuusta toukokuuhun, jolloin ammattitaitoisesta henkilökunnasta on pulaa. Erityisesti kokkeja, vuoropäälliköitä ja tarjoilijoita tarvitaan.

– Asuntopulakin vaikuttaa työvoiman saatavuuteen.

Mistä henkilökuntaa saadaan?

– Ammattitaitoista henkilökuntaa hankintaan ympäri maailmaa, sillä turistien kansallisuuksien suuri kirjo vaatii kielitaitoista henkilöstöä.

– Talvisesongin ulkopuolella henkilöstö työskentelee esimerkiksi Järvi-Suomen kesäravintoloissa. Sitten he muuttavat talveksi töihin pohjoiseen ja taas kesäksi etelään.

– Ponnistelemme jatkuvasti saadaksemme Pohjois-Suomen matkailusesongin pitenemään, jotta työntekijät työllistyisivät vuoden ympäri ja voisivat muuttaa asumaan sinne, missä työtä on.