Lehtikuva/Martti Kainulainen

Suomi säilytti silti paikkansa kolmanneksi vähiten korruptoituneena maana.

Suomi on edelleen maailman kolmanneksi vähiten korruptoitunut maa, ilmenee Transparency Internationalin keskiviikkona julkaisemasta vuoden 2017 indeksistä. Suomen pisteet kuitenkin alenivat 89:stä 85:een, kun paras mahdollinen tulos on sata ja huonoin nolla.

Analyysissään Transparency pitää Suomen kehitystä yhtenä Länsi-Euroopan huolestuttavimmista. Suomea on perinteisesti pidetty hyvän hallinnon linnakkeena, mutta nyt sitä uhkaa julkisen ja yksityisen edun sekoittuminen. Julkisissa tehtävissä olevat eivät aina jäävää itseään päätöksistä, jotka saattavat koskea heitä.

Erikseen Transparency mainitsee pääministerin haluttomuuden vastata omistuksiaan koskeviin kysymyksiin. Tämä aiheutti ”kriisitilanteen” ja ”vahingoitti vakavasti” tiedostusvälineiden ja hallituksen välisiä suhteita, Transparency taustoittaa.

Tällä se viittaa suoraan niin sanottuun Sipilä-gateen eli pääministeri Juha Sipilän ja Yleisradion väliseen konfliktiin viime vuonna.

Maailman vähiten korruptoitunut maa viime vuonna oli Uusi-Seelanti 89 pisteellä. Kakkosena olleella Tanskalla pisteitä oli 88. Kumpikin menetti kaksi pistettä edellisvuodesta.

Suomen kanssa kolmostilalla olivat Norja ja Sveitsi.

Maailman pahiten korruptoituneet maat indeksissä olivat Syyria, pisteitä 14, Etelä-Sudan (12) ja Somalia (9).