Lehtikuva/Mikko Stig

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan HYY Yhtymän ravintolat eivät tarjoa enää häkkikanaloissa tuotettuja munia. HYY Yhtymän ravintolaketjut ovat UniCafe ja Well.

HYY Yhtymän torstainen ilmoitus on osa laajempaa kansainvälistä liikehdintää. Esimerkiksi McDonald’s ja Nestlé ovat sitoutuneet luopumaan häkkikanaloissa tuotetuista kananmunista. Suomessa kuluvan vuoden puolella häkkikanaloiden munista luopumisesta ovat HYY Yhtymän lisäksi ilmoittaneet Rolls, BW Restaurants ja Löyly Ravintola. Lisäksi Kolmen Kaverin Jäätelö on sitoutunut asiaan.

Häkkikanaloissa munijakanalla on vain A4-arkin verran elintilaa.

HYY Yhtymässä päätös on tehty jo vuoden alussa. Jatkossa UniCafe ja Well tarjoavat vain lattiakanaloissa tuotettuja kananmunia.

– Meidän asiakkaamme ovat erittäin fiksuja ja tietoisia vastuullisuuskysymyksistä. Haluamme, että meidän ravintoloissamme voidaan tehdä joka päivä ratkaisuja, jotka ovat eettisesti kestäviä. Luopuminen häkkikanaloissa tuotetuista häkkikananmunista tukee munijakanojen lajityypillistä käyttäytymistä. Eläinten hyvinvointi ja eettisyys ovat meille arvokysymyksiä ja tällä valinnalla voimme konkreettisesti tukea eläinten hyvinvointia, perustelee HYY Yhtymän ravintolatoiminnan liiketoimintajohtaja Marika Risku.

ILMOITUS

Oikeutta eläimille -järjestön kampanjapäällikkö Linda Nyholm uskoo, että yritykset tulevat jatkossakin luopumaan häkkikanaloissa tuotetuista kananmunien käytöstä ja myynnistä.

– Positiivinen kehitys on vain ajan kysymys. Rohkaisemme muitakin yrityksiä tekemään linjauksen, joka kertoo kuluttajille siitä, että yritys on ottanut askeleita eläinten hyvinvoinnin puolesta.

Jo aiemmin häkkikanaloiden munista ovat Suomessa luopuneet Lidl, Kotipizza, Unilever (Ingman), Chalupe, Stockmann Herkku, Farang ja R-Kioski.

Oikeutta eläimille -yhdistys julkaisi lauantaina 18.2 salaa kuvattua materiaalia häkkikanalatiloilta. Kuvat ovat aiheuttaneet kuluttajissa suurta huolta häkkikanaloissa elävien munijakanojen puolesta.