Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Eduskunta aloitti keskiviikkona täysistunnossa äitiyslain käsittelyn. Eduskunnan lakivaliokunta puoltaa asiasta tehtyä kansalaisaloitetta. Se turvaisi naisparin lapselle kaksi vanhempaa syntymästä lähtien, kun äitiyslaki määrittelisi synnyttäjän puolison asemaa.

”Kyse on lapsen edusta. Vedän henkeä ja valmistaudun kuulemaan taas kavalkadin loukkaavia ja julmia puheenvuoroja”, vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modig kirjoitti ennen istuntoa Facebookissa.

”Onneksi valtaosa suomalaista kannattaa yhdenvertaisuutta ja jakamattomia ihmisoikeuksia. Siksi meillä on tasa-arvoinen avioliittolaki ja kohta äitiyslaki.”

Kyse on lapsen edusta.

Nyt pitää adoptoida

Modig toteaa keskiviikkona julkaisemassaan blogitekstissä, että kansalaisaloitteen hyväksymisellä otettaisiin askel kohti yhdenvertaisuutta.

Äitiyslaissa on kyse siitä, että naispari, joka päättää lähteä hedelmöityshoitoihin yhdessä, tunnustetaan yhdessä lapsensa vanhemmiksi.

ILMOITUS

Nyt vain synnyttävä osapuoli on automaattisesti lapsen äiti lapsen syntyessä. Toisen äitiys on mahdollista vahvistaa vasta syntymän jälkeen sisäisen adoption kautta.

Heteroparien tilanne toinen

Modig muistuttaa siitä, että eri sukupuolta olevilla hedelmöityshoidon kautta vanhemmiksi tulevilla tilanne on toinen: Suostumuksensa hedelmöityshoitoon antanut mies on isyyslain mukaan lapsen isä, ja syntyvällä lapsella voi olla kaksi oikeudellista vanhempaa jo lapsen syntyessä.

”Vanhemmuus ei lähde biologisesta perimästä vaan rakkaudesta ja huolenpidosta. Halusta rakastaa ja lupauksesta pitää lapsesta huolta”, Modig toteaa lain vastustajille.

”Kristillisdemokraattien näkemys, että vain synnyttämällä voi tulla äidiksi, on julma ja väärä. Tälläkin hetkellä Suomessa elää tuhansia lapsia adoptioperheissä.”

Eduskunnan istunnon alussa kansanedustaja Antero Laukkanen (kd.) esitti äitiyslain lähettämistä perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Hänen esitystään kannatti Markus Lohi (kesk.). Istunto keskeytettiin ja sen jälkeen asiasta äänestettiin. Enemmistö asettui sille kannalle, ettei tarvita perustuslakivaliokunnan käsittelyä.

Lain vastustajat nostivat esiin sen, että lapselle ei voisi vahvistaa isää missään vaiheessa, jos laki tulee voimaan.