All Over Press/

”Humanitaarinen suojelu palautettava oleskeluluvan perusteeksi ja humanitaarinen viisumi otettava käyttöön.”

Vasemmistonuoret vaatii humanitaarisen suojelun palauttamista oleskeluluvan perusteeksi ja humanitaarisen viisumin käyttöönottoa.

Vaatimukset sisältyvät Vasemmistonuorten Kukaan ei ole laiton -maahanmuuttopoliittiseen kampanjaan.

Kampanjan tavoitteena on tukea turvapaikanhakijoita ja vastustaa pakkopalautuksia.

Hallitus poisti humanitaarisen suojelun oleskeluluvan perusteista keväällä 2016. Aiemmin suojeluperuste on vastannut tilanteeseen, jossa henkilö ei voi palata lähtömaahansa epävarman turvallisuustilanteen tai ympäristökatastrofin vuoksi.

Järjestön mielestä pakolaisstatus ei voi olla ainoa keino saada turvaa. Henkilökohtainen vaino tai tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuuluminen eivät ole ainoita syitä, joiden vuoksi henkilö voi joutua pakenemaan kotimaastaan. Silloin mahdollisuus turvapaikan hakemiseen ei riitä.

ILMOITUS

– Ilmastonmuutoksen myötä ympäristökatastrofeista johtuva pakolaisuus kasvaa. Kuivuus, vedenpinnan nousu ja luonnonvarojen ehtyminen johtavat humanitaarisiin kriiseihin ja sotiin, kuten esimerkiksi Syyriassa, toteaa Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan.

Uusi-Seelanti suunnittelee humanitaarista viisumia

Vasemmistonuorten mukaan Uuden-Seelannin hallitus suunnittelee uudenlaisen humanitaarisen viisumin luomista, jotta merenpinnan noususta kärsiviä Tyynenmeren saarien asukkaita voitaisiin uudelleen sijoittaan. Hallituksen suunnitelmissa on myöntää yhteensä sata viisumia.

Humanitaarinen viisumi vähentäisi myös tarvetta turvautua salakuljettajiin ja mahdollistaisi nykyistä paremmin hätää kärsivien auttamisen. Viisumin voisi hakea Suomen suurlähetystöstä pakolaisen oleskelumaassa, ja sen avulla voisi matkustaa turvallisesti Suomeen.

– Suomen tulee olla edelläkävijöiden joukossa ratkaisujen etsimisessä humanitaarisiin kriiseihin. Meidän tulee jälleen ottaa vahva rooli rauhanvälityksessä ja pyrkiä oikeasti käyttämään 0,7 prosenttia bruttokansantulosta kehitysyhteistyöhön. Pään puskaan työntämisen aika on ohi, vaatii Zidan.

Kampanjan toimintapäivän 7.4. poliittisena vaatimuksena on karkotusten lopettaminen. Vasemmistonuoret korostaa, että ihmisiä lähetetään sota-alueille kuolemaan.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!