Lehtikuva/Omar Haj Kadour

Syyrian sodan palat loksahtivat taas uuteen asentoon, kun Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson viime viikonvaihteessa vieraili Turkissa.

Yhdysvaltain kerrotaan sopineen, että Turkki voi sijoittaa joukkojaan Manbijin kaupunkiin, jossa on myös osasto Yhdysvaltain sotilaita. Osana sopimusta Yhdysvallat ”pyytää”, että kurdien YPG-joukot poistuvat kaupungista.

Kurdit valtasivat Manbijin kesällä 2016 sen oltua yli kaksi vuotta Isisin hallussa.

Päästävätkö kurdit Syyrian hallituksen joukkoja Afriniin?

Turkki on aiemmin uhannut laajentaa tammikuussa aloitettua Afrinin operaatiotaan Manbijiin. Ennen Tillersonin vierailua näytti jopa mahdolliselta, että Nato-liittolaiset Turkki ja Yhdysvallat joutuvat suoraan konfliktiin Manbijissa.

Kurdien keskuudessa pelätään eniten sitä, mitä muuta on mahdollisesti sovittu. Luovuttaako Yhdysvallat myös muita kurdien Isisiltä vapauttamia alueita – kuten Raqqan – turkkilaisille? Ei olisi ensimmäinen kerta, kun Yhdysvallat pettää kurdit sen jälkeen kun ei enää tarvitse heitä.

ILMOITUS

Turkin sota lännempänä Afrinissa ei tiettävästi ole sujunut hyvin. Kurdien vastarinta on pysäyttänyt Turkin ja sen puolesta sotivien syyrialaiskapinallisten etenemisen.

Vielä uusi elementti ilmaantui maanantaina, kun Syyrian valtiollinen media kertoi, että YPG päästää Syyrian hallituksen joukot Afriniin. Tässäkin on toistaiseksi epäselvää, mitä todella on sovittu.

Syyrian hallituksen joukkojen tulo Afriniin voisi asettaa ne suoraan Turkin joukkoja vastaan, mitä ei ole aikaisemmin tapahtunut.

Samanaikaisesti Syyrian hallitus on kiihdyttänyt pommituksia Itä-Ghoutan alueella Damaskoksen lähellä.

Kun tähän vielä lisää muut viimeaikaiset tapahtumat: Israelin laajat ilmaiskut Syyriaan sijoitettuja iranilaisia ja Libanonin Hizbollahin taistelijoita vastaan sekä Yhdysvaltain ilmahyökkäykset, joissa ilmeisesti kaatui suuri määrä venäläisiä palkkasotilaita, ei Syyrian tilanne ole ainakaan selkiintynyt.