Lehtikuva/Roni Rekomaa

Nykyisin prosessi hoidetaan perheen sisäisellä adoptiolla. Se voi kestää vuoden.

Kansalaisaloite äitiyslaista sai toissa vuonna 55 000 allekirjoitusta. Nyt naisparien juridista asemaa ajava laki on toteutumassa, sillä eduskunnan lakivaliokunta puoltaa sitä. Jos eduskunta hyväksyy lain, naisparille hedelmöityshoidoilla syntyvän lapsen juridinen suhde molempiin vanhempiinsa voidaan vahvistaa tunnustamalla lapsi neuvolassa. Nykyisin se tapahtuu perheen sisäisellä adoptiolla.

Nyt esitetty käytäntö on jo voimassa kaikissa muissa Pohjoismaissa.

Sateenkaariperheet ry iloitsee valiokunnan puoltavasta mietinnöstä ja luottaa eduskunnan enemmistön äänestävän lapsen oikeuksien puolesta.

– Suhtaudumme luottavaisesti aloitteen hyväksymiseen eduskunnassa. Aloite on perusteellisesti valmisteltu oikeusministeriössä ja se vahvistaa lasten oikeusturvaa hyvin konkreettisella ja käytännöllisellä tavalla. Uskon, että eduskunnan enemmistö on äitiyslain säätämisen kannalla, toteaa Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä.

Järjestön mukaan naisparille syntyvän lapsen oikeusturva paranisi huomattavasti, koska hänen juridinen suhteensa molempiin vanhempiinsa olisi selvä jo syntymästä lähtien. Nykyisin lapsi saa oikeuden toiseen vanhempaansa vasta kun perheen sisäinen adoptio on vahvistettu. Tähän voi mennä useita kuukausia, jopa vuosi. Siihen asti lapsi on turvattomassa asemassa, jos toinen vanhemmista menehtyy tai vanhemmat eroavat.