Yle Kuvapalvelu

Aiheensa ehdoilla, luontevasti kansainvälisenä yhteistuotantona tehty Elektroniikkajätteen vaarat (The E-Waste Tragedy, 2014) puhutteleva dokumentti. Cosima Dannoritzerin ohjaama dokkari on tuhti tietopaketti jokseenkin meitä kaikkia koskettavista asioista.

Se kulminoituu haastavasti dokumentin lopussa. Tuolloin ääneen pääsee kalifornialaisen iFixit-yhtiön toinen perustajajäsen Kyle Wiens. Hänen mielestään tämän vuosisadan suuri haaste on elintason nousu, mikä näkyy kodinelektroniikan myyntilukujen jatkuvassa kasvussa – ei vain Euroopassa tai Yhdysvalloissa, vaan myös Kiinan ja Intian kaltaisissa kehittyvissä jättivaltioissa.

Kyle vaatii laitteille pitempää käyttöikää, varaosat ja korjauskäytäntö jälleen kunniaan. Kuulostaa hienolta, mutta helpommin sanottu kuin tehty: jatkuva kasvu on globaalin kapitalismin keskeinen mantra.

Se, miksi elektronisten laitteiden (tietokoneet, televisiot, puhelimet) käyttöikää pitäisi pidentää, selviää kaikesta siitä, mitä ennen Kyle Wiensin osuutta nähdään ja kuullaan. Toisin sanoen dokumentti tuo eteemme melkoisen elektroniikkajätteiden kierrätystä ja laitonta kauppaa koskevan maailmanlaajuisen verkoston.

Baselin sopimus vuodelta 1989 kieltää myrkyllisten jätteiden viemisen toiseen maahan. Globaali käytäntö on silti toinen, varsinkin kun Yhdysvallat ei ole ratifioinut sopimusta. Käy myös selväksi, että Yhdysvallat on omaa luokkaansa ongelmajätteiden viejänä ulkomaille.

ILMOITUS

Jim Puckett Basel Action Network -järjestöstä toteaa, että USA:ssa jätteiden käsittelystä johtuvat kulut on ulkoistettu – Kiinasta ei tule laskua maan saastuttamisesta.

Dokumentin Kiina- ja Ghana-osuudet ovat hätkähdyttäviä. Näemme, miten laiton kierrätysbisnes rehottaa, halpatyövoima on itsestäänselvyys, samoin terveyshaitat ihmisille ja maaperän saastuminen.

Samalla tulee ilmi, miten tietokonesirujen kierrätys on sekin tuottoisa bisnes. Siihen myös liittyy todella vakavia turvallisuusriskejä, kun käytettyjä transistoreja ja virtapiirejä myydään elektroniikkateollisuudelle uusina. Asiaa havainnollistetaan saksalaisessa tutkimuslaboratoriossa.

Ulkolinja: Elektroniikkajätteen vaarat. TV1 to 15.2. klo 22.30, ke 21.2. klo 23.00. Areena 13 päivää.