Lehtikuva/Jussi Nukari

Hallitus on omilla toimillaan lisännyt kotiäitiyden houkuttelevuutta.

Perhevapaauudistuksen kaatumisen jälkeen kokoomus on tarjonnut aktiivisesti mustaa pekkaa keskustalle: se kaatoi uudistuksen, koska haluaa pitää kiinni kotiäitiyhteiskunnasta.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä kokoomuksella itsellään on yhtä lailla peiliin katsomisen paikka siinä, mitä tulee kotiäitiyden kauhisteluun.

Facebookissa Andersson luetteleekolme syytä sille, miksi hallituksen politiikka on tällä vaalikaudella lisännyt todennäköisyyttä äitien kotiin jäämiseen.

Andersson perustelee väitteitään THL:n tutkimuksilla. Niiden mukaan äitien ratkaisuihin jäädä kotiin vaikuttaa merkittävästi se, vastaako päivähoidon laatu hänen toiveitaan.

”Tältä osin hallituksen päätökset kasvattaa varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja on ollut politiikkaa, jolla lisätään todennäköisyyttä äitien kotiin jäämiselle”, Andersson kirjoittaa.

ILMOITUS

Myös asenteet vaikuttavat äitien päätöksiin. Jos äidin mielestä pienen lapsen äidin kuuluu olla kotona, lisää se selvästi todennäköisyyttä sille, että hän käyttää kotihoidon tukea pidempään.

”Tältä osin hallituspuolueiden esittämät argumentit päivähoito-oikeuden rajoittamisen puolesta, jossa toistettiin vanhanaikaisia käsityksiä lapsen kotona-olon tärkeydestä, oli omiaan lisäämään todennäköisyyttä äitien kotiin jäämiselle”, Andersson toteaa toiseksi syyksi.

Kolmas on kysymys siitä, miksi työttömät äidit eivät hakeudu työttömyysturvan piiriin, vaan jäävät paljon matalammalle kotihoidontuelle. Syy on suomalainen työvoimapolitiikka.

”Työttömyysturvan ehtojen tiukentaminen, työttömyysturvan käsittämätön byrokratia ja aktiivimallin kaltaiset leikkurit ovat kaikki osa tämän hallituksen harjoittamaa politiikkaa, jonka seurauksena moni nainen saattaa ajatella, että kotihoidon tuki vähäisyydestään huolimatta on työttömäksi ilmoittautumista paremmin arkeen sopiva ratkaisu.”

Andersson summaa, että hallituksen varhaiskasvatus- ja perhepolitiikka on alusta asti ollut poukkoilevaa ja epäjohdonmukaista.