Lehtikuva/Martti Kainulainen

Kiinteistöpalvelulakko uhkaa tehtaita ja isoa sairaalaa.

Kaikkiaan noin 1 100 siivoojaa, kiinteistönhoitajaa ja talonmiestä menevät lakkoon ensimmäinen maaliskuuta aamukuudelta, jollei Palvelualojen ammattiliiton PAMin ja Kiinteistötyönantajien kesken päästä sitä ennen sopuun työehdoista.

PAM jätti lakkovaroituksen keskiviikkona iltapäivällä. Lakko päättyy 3. maaliskuuta aamukuudelta.

Alalla on ollut ylityökielto helmikuun alusta lukien, mutta neuvottelut eivät ole edistyneet siitä huolimatta. Miltei kahden viikon paussin jälkeen osapuolet tapasivat tiistai-iltapäivällä.

– Työnantaja toi pöytään aivan saman vaatimusluettelon kuin neuvottelujen alussa. Ne tietäisivät työntekijöille 8,5 prosentin heikennyksiä. PAMin tavoitteet eivät työnantajalle kelpaa, PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoi keskiviikkona.

Yksin palkankorotuksesta sopiminen on ollut vaikeaa. Lisäksi PAM haluaa muutoksia palkkausjärjestelmään, joka uudistettiin vastikään. Työpaikoilla piti sopia päättyneellä sopimuskaudella työnvaativuuden luokituksista, mutta jollei sopuun päästy, vaativuuksista päätti työnantaja.

ILMOITUS

– Tämän seurauksena käytännössä kaikki työntekijät sijoitettiin alimmille vaatimustasoille. Myöskään henkilökohtaisesta palkanosasta ei ole onnistuttu sopimaan, vaikka muualla työnantajat nimenomaan vaativat sitä.

Näissä kysymyksissä pitäisi Selinin mielestä päästä eteenpäin. Lisäksi pöydällä on työnantajapuolen vaatimus sunnuntai- ja muiden työaikalisien poistamiseksi.

Sopimus koskee 70 000 työntekijää

PAMin mukaan lakkovaroitukseen päädyttiin, koska neuvottelut junnasivat paikoillaan. Sopimus umpeutui tammikuun lopussa. Sen piirissä on kaikkiaan 70 000 työntekijää.

Järjestön ylimääräinen hallitus oli sopinut viikonloppuna sähköpostikokouksesta, jos neuvottelut eivät viimein liikahda eteenpäin.

Tiistai-iltana alkanut nettikokous päätti keskiviikon puolella painostaa työtaistelulla työnantajaa neuvotteluihin.

Kiinteistötyönantajien kanssa on Selinin mukaan ollut muutoinkin luottamusongelmaa. Työnantajapuoli ei neuvottele PAMin kanssa esimerkiksi alan koulutus- ja elinkeinopolitiikasta.

Selin suhtautuu kuitenkin toiveikkaasti, että ratkaisu löytyisi valtakunnansovittelijan pöydässä.

Isoja tehtaita jää siivoamatta

Kolmen päivän lakko koskee 18 yksittäistä kohdetta, kokonaan kuutta eri alueellista työnantajaa ja kolmea yritystä eri kaupungeissa.

Mukana on hotelleja, korkeakouluja, Tampereen yliopistollinen sairaala TAYS ja kymmenkunta tehdasta. Tuotantolaitosten joukossa ovat mm. Sipoossa toimiva jäätelötehdas Arla Ingman, Stora Enson Imatran tehdas ja Bayerin Turun tuotantolaitos.

Kokonaan lakkoon menevät Are Oy:n, Eskolanmäen Kiinteistöpalvelut Oy:n, Kajaanin huoltokeskuksen, Kiinteistö- ja ympäristöpalvelut Aravirta Oy:n, Lännen Kiinteistöpalvelu Oy:n ja Rovanapa Oy:n kiinteistötyöntekijät.

Lisäksi lakko koskee Kokkolassa RTK-Palvelua, Oulussa Lassila & Tikanojaa ja Vaasassa Coor Service Managementiä.

Lakon piirissä olevissa yksittäisissä kohteissa kiinteistönhoidosta vastaavat aiemmin mainittujen yritysten lisäksi SOL Palvelut Oy, N-Clean Oy ja ISS Palvelut Oy.

PAMin mukaan kohteet on valittu työpaikan koon ja sen mukaan, mitkä yritykset ovat edustettuina Kiinteistötyönantajat ry:n hallituksessa.