Lehtikuva/Markku Ulander

”Pakotetaan karenssin uhalla tehtailemaan liukuhihnahakemuksia työpaikkoihin, joihin ei usein ole edes mahdollisuutta tulla valituksi.”

”Me allekirjoittaneet vaadimme, että työttömien työnhakijoiden kyykyttämisen ja nöyryyttämisen on loputtava – vaadimme, että aktiivimalli kakkonen haudataan lopullisesti!”

Tällaisen viestin voi nyt lähettää työministeri Jari Lindströmille vasemmistoliiton kampanjassa.

Vetoomuksessa muistutetaan, että joulukuussa hallitus runnoi läpi aktiivimallin, jota vastustavaan kansalaisaloitteeseen tuli 140 000 allekirjoitusta. Jatko-osa on vielä ”tökerömpi”:

Työttömien tulee raportoida hakemistaan työpaikoista säännöllisesti, vähintään kerran viikossa. Jopa yksittäinen unohdus tai epäonnistuminen raportoinnissa voi johtaa 60 päivän korvauksettomaan määräaikaan, eli karenssiin.

”Työttömät työnhakijat siis pakotetaan karenssin uhalla tehtailemaan liukuhihnahakemuksia työpaikkoihin, joihin heillä ei usein ole edes mahdollisuutta tulla valituksi”, vetoomuksen saatetekstissä todetaan.

Aktiivimalli 2 herätti laajaa vastustusta jo lausuntokierroksella. Yrityksiin uhkaa tulla 17 miljoonaa ylimääräistä työhakemusta vuodessa. Työvoimaviranomaisten resurssit eivät riitä hakuvelvoitteen laadulliseen seuraamiseen. Malli voi johtaa siihen, että yritykset ryhtyvät käyttämään rekrytointiin muita kanavia kuin julkista työnvälitystä.

”Hakemustehtailuun pakottaminen ei sovi suomalaisten oikeudentajuun. Työttömyyttä vastaan kamppaillaan parhaiten luomalla uusia työpaikkoja ja tukemalla ja kouluttamalla työnhakijoita”, Lindströmille osoitettavassa vetoomuksessa todetaan.