Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

SuPerin Paavola: Hoitajien joustaminen on pitänyt sote-alan tuottavuutta korkealla.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola pitää väittämiä julkisen sektorin tehottomuudesta perättöminä ja tarkoitushakuisina.

Tehokkaat palvelut

Paavola arvioi SuPerin tiedotteessa keskiviikkona, että Suomessa tuotetaan laadukkaat sote-palvelut tehokkaasti verrattuna muihin Pohjoismaihin. Paavolan mukaan tehokkuus on saavutettu liian pienellä henkilöstömäärällä ja hoitajien pienellä palkalla.

Vientialojen on itse huolehdittava kilpailukyvystään.

Paavola toteaa työehtosopimusneuvottelujen yhteydessä työntekijäliittojen toissa viikolla käyttöön ottaman ylityö- ja vuoronvaihtokiellon tuoneen näkyväksi sen, että sote-palvelut tuotetaan Suomessa henkilöstön joustamisella.

– Näin ei voi missään nimessä jatkua, Paavola sanoo.

Kilpailukyky vientialojen vastuulla

SuPer-liitto arvelee valtiovallan pelkäävän palkkamenojen kasvua ja sitä, että jatkossa pyydettäisiin vielä suurempia palkankorotuksia.

ILMOITUS

”Todellisuudessa jatkosta ei tiedetä, sillä jo nyt moni hoitaja on uupunut ja pakotettu vaihtamaan alaa liian suuren eettisen kuorman tai toimeentulo-ongelmien vuoksi. Ketään ei voida pakottaa työskentelemään alalla, jolla poljetaan työntekijöiden oikeuksia”, liiton tiedotteessa todetaan.

Siinä muistutetaan myös siitä, että kunta-alan työntekijöiden kurittaminen säästötoimilla ei ole pakollista Suomen kilpailukyvyn nostamiseksi.

”Vientialojen on itse huolehdittava kilpailukykyisistä tuotteistaan ja palveluistaan.”