Lehtikuva/Vesa Moilanen

Kuntien sopimustulppa irtosi.

Iso sopimustulppa irtosi viime viikolla, kun kunta-alan noin 421 000 palkansaajalle saatiin neuvottelutulos virka- ja työehtosopimuksista.

Neuvotteluja hiersi erityisesti kunta-alan järjestöjen vaatimus lomarahaleikkausten kompensoinnista palkansaajille. Kiista ratkaistiin keskimäärin 260 euron kertaerällä, joka maksetaan tammikuussa 2019. Erä on 9,2 prosenttia kunkin kuukausipalkasta.

Sopimus ei puhu lomarahaleikkausten korvaamisesta, vaan palkanerän maksuperusteeksi todetaan tuloksellisuus.

Palkkaerään varataan rahaa 135 miljoonaa euroa. Se maksetaan kaikille, joiden kunnassa on voimassa tai perustetaan tuottavuusohjelma.

Lomarahaleikkauksen kokonaissummaksi on arvioitu noin 600 miljoonaa euroa.

ILMOITUS

Sopimusratkaisu herätti tuoreeltaan kitkerää arvostelua terveydenhuoltoalan Tehyssä. Odotukset sopimuksen suhteen oli viritetty korkealle, ja kentällä oli nostettu pontevasti työtaisteluhenkeä.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kiiruhti riemuitsemaan sosiaalisessa mediassa hoitajien saaneen jo oman työehtosopimuksen. Muut neuvotteluosapuolet tyrmäsivät puheet omasta sopimuksesta perättömiksi.

Valtiollakin sopuratkaisu

Kunta-alan vanavedessä sopimukseen päästiin myös valtion palkollisten kaksivuotisesta työ- ja virkaehtosopimuksesta.

Myös valtiolla sovittiin tuloksellisuuteen perustuvassa kertaerästä, joka maksetaan vuoden 2019 tammikuussa. Erän suuruus on 9,2 prosenttia kuukausipalkasta.

Valtion palkankorotuksia luonnehdittiin työmarkkinoiden yleisen linjan mukaisiksi. Kahteen palkankorotukseen sisältyy yleiskorotus ja virastokohtainen erä.

Vuoden 2019 palkankorotuksissa toteutetaan ns. sekalinjaa, jossa yleiskorotus on 1,1 prosenttia kuitenkin vähintään 24 euroa.

Sopu rautateille

Myös rautatieläisten neuvotteluissa päästiin ratkaisuun, kun Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Palvelutyönantajat Palta pääsivät neuvottelutulokseen.

Kahden vuoden ja yhden optiovuoden sopimusta luonnehditaan kustannustasoltaan ja palkankorotuksiltaan yleisen linjan mukaiseksi.

Satamien työriita ratkesi

Suomen vienniltä putosi iso murhe harteiltaan, kun useita vientisatamia koskenut lakonuhka raukesi viikonloppuna sovittelija Jukka Ahtelan sovintoesitykseen.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ja Suomen Merimies-Unioni uhkasivat lakolla, ellei satamayhtiöitä edustava Avainta suostu tekemään liittojen kanssa sopimusta satamavalvojien ja nosturinkuljettajien työehdoista.

Työehtosopimus syntyi Ahtelan sovintoesityksen mukaisesti.

Työ- ja elinkeinoministeriö oli kertaalleen jo siirtänyt lakkoa kahdella viikolla, jonka jälkeen Avainta vielä hylkäsi sovittelijan ensimmäisen sovintoehdotuksen. Toisen sovintoehdotuksen työnantajatkin hyväksyivät.