Yle Kuvapalvelu

Laura Poitrasin dokumentti Kuka Julian Assange? (Risk, 2016) tuo mieleen ruotsalaisen dokumentin Wikileaks, salaisuuden voima (2010). Siinä Assange saapuu kesällä 2010 suurin toivein ja hieman korskeasti läntiseen naapuriin.

Tuo dokkari myös havainnollistaa, miten kaikki muuttui kuin nappia painamalla sananmukaisesti yhdessä yössä. Assange sai painolastikseen raiskausepäilyt, mutta tapauksen tutkinta on nyttemmin rauennut. Asiaa käsitellään myös Poitrasin dokumentissa. Assangen ja asianajaja Helena Kennedyn keskustelu on kiintoisaa kuultavaa.

Edward Snowdenin tapaus-ta valottaneesta Citizenfourista (2014, josta nähdään tässä otteita) dokumenttielokuvan Oscarilla palkittu Poitras seuraa Assangea kuuden vuoden ajan.

Ei tullut Snowdenin kaltaista sankaritarinaa, vaan kuvaus hämmennyksestä ja välirikosta.

Katkelmat tuotantopäiväkirjasta kertovat, miten prosessi sai yllättävien käänteiden takia ilmeisesti aika lailla toisenlaisen luonteen kuin mihin Poitras oli pyrkinyt. Eli ei tullut Snowdenin kaltaista sankaritarinaa, vaan kuvaus hämmennyksestä ja välirikosta.

Tämä on vain yksi taso moneen suuntaan kurkottavassa epätasaisessa dokumentissa. Assangen helposti ristiriitaisia ajatuksia synnyttävän persoonan ohella ja kautta käsitellään isoja asioita – ennen kaikkea sitä, miten ja keiden toimesta maailmaa hallitaan.

ILMOITUS

Valokeilaan nousevat luonnollisesti Wikileaksin välittämät tietovuodot, jotka ovat suututtaneet ennen muuta yhdysvaltalaiset tiedusteluorganisaatiot. Niitä Assange luettelee ison joukon haastattelijalleen Lady Gagalle – kiitos viimeksi mainitun, episodi tarjoaa hieman ankeaksi kääntyvän dokumentin pirteimmät hetket.

Loppupuolella Assange kertoo toimintansa motiiveista, ja ne ovatkin täyttä asiaa. Hän perustelee hyvin globaalin näkökulmansa ja sitä kautta koko sivilisaatiota uhkaavat ongelmat. Assange sanoo poliittisen kamppailun olevan hänelle pakkomielle.

Ohjaajan ja päähenkilön ajautuminen vuosien varrella riitoihin ei ole ainakaan kohottanut dokumentin tasoa.

Monet kysymyksenasettelut jäävät osittain ilmaan tai kokonaan esittämättä. On esimerkiksi väitetty Assangen nykyisin tuntevan poliittista sympatiaa Marine Le Penia kohtaan.

Dokumenttiprojekti: Kuka Julian Assange? TV1 maanantaina 12.2. klo 21.30, sunnuntaina 18.2. klo 00.00. Areena.