Lehtikuva/Joe Klamar

Valtaosa Unkarin julkisista investoinneista rahoitetaan EU:n rahoilla, ja pääministerin lähipiiri on rikastunut niillä.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on yksi äänekkäimmistä EU:n arvostelijoista. Samaan aikaan Orbánin sukulaiset, ystävät ja tukijat saavat edullisia sopimuksia EU:n rahoilla tehtävissä julkisissa projekteissa, kertoo Guardian-lehti maanantaina nettisivuillaan. Näillä rahoilla monet ovat tulleet rikkaiksi.

Yli 80 prosenttia Unkarin julkisista investoinneista rahoitetaan EU:n koheesiorahastoista, jotka on tarkoitettu köyhempien alueiden ja maiden tukemiseen.

Unkari on yksi eniten EU-rahaa henkeä kohti saavista jäsenmaista. Vuoteen 2021 ulottuvalla seitsenvuotiskaudella se on saamassa 25 miljardia euroa.

Sukulaiset ja ystävät saavat urakoita ilman tarjouskilpailua.

Kalliita lamppuja kaupunkeihin

EU:n petostentorjuntavirasto Olaf kehotti tammikuussa EU:ta perimään takaisin 40 miljoonaa euroa projektista, jolla rahoitettiin katulamppuja Unkarin kaupunkeihin. Osa lampuista oli yli 50 prosenttia normaalia kalliimpia.

Olaf ei julkista raporttejaan, mutta Guardianin tietojen mukaan epäselvyydet liittyvät vuosiin 2011–2015, jolloin pääministeri Orbánin vävy István Tiborcz omisti lamppuprojektia urakoineen Elios Innovativ -yhtiön.

ILMOITUS

Tiborcz myi yhtiön vähän ennen Olafin tutkinnan alkamista kaksi vuotta sitten. Unkarin oma poliisi ei tutkinnassaan löytänyt mitään laitonta.

Guardianin tietojen mukaan pääministeri Orbánin isän Gyözö Orbánin yhtiö puolestaan olisi toimittanut sementtiä Balatonin rantaa pitkin kulkevalle rautatielle, joka ylitti budjettinsa 54 miljoonalla eurolla.

Valtaosa tuloista EU:lta

Orbánin lapsuuden kotikylään Felcsútiin on rakennettu EU:n tuella jalkapallostadion. Sinne mahtuu 4 000 katsojaa, yli kaksi kertaa enemmän kuin kylässä on asukkaita.

Felcsútin stadionin rakensi kylän pormestarin Lörinc Mészárosin yhtiö. Orbánin ystäviin kuuluva Mészáros on noussut kaasuasentajasta Unkarin 8. rikkaimmaksi mieheksi, joka omistaa 121 yhtiötä.

Guardianin siteeraaman unkarilaisen korruptionvastaisen Átlátszó-nettisivuston mukaan 83 prosenttia Mészárosin yhtiöiden tuloista tulee EU-rahoista.

Guardianin tietojen mukaan EU ei ole vieläkään saanut takaisin vaatimiaan 283 miljoonaa euroa varoista, joiden se katsoo tulleen väärinkäytetyksi Budapestin uutta metrolinjaa rakennettaessa.

Orbánin puolue EPP:ssä

Jotkut Guardianin haastattelemat asiantuntijat epäilevät, että EU:n elimissä ollaan haluttomia puuttumaan Orbánin puuhiin, koska hänen Fidesz-puolueensa kuuluu EU:n suurimpaan puolueeseen, konservatiivien Euroopan kansanpuolueeseen (EPP). Siihen kuuluvat myös Saksan liittokanslerin Angela Merkelin CDU sekä komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin puolue.

EU-parlamentin talousarvion tarkastusvaliokuntaa johtaa CDU:hun kuuluva Ingeborg Grässle. Hän kävi äsken tarkastusmatkalla Unkarissa toteamassa, että 36 prosentissa julkisten urakoiden tarjouskilpailuja on vain yksi tarjoaja.

Grässle piti tilannetta ongelmallisena, mutta ei yksin Unkarissa. Hän sanoi Guardianille, että EU:n täytyisi lisätä valvontaa eturistiriitojen välttämiseksi. ”Muuten hyväksymme lailliseksi sen, että poliitikot ja heidän ystävänsä käyttävät EU:n varoja kassanaan”, sanoi hän.

Useat asianosaiset Unkarissa eivät suostuneet vastaamaan Guardianin haastattelupyyntöihin. Unkarin virallisten edustajien mukaan laittomuuksia ei ole havaittu.