Lehtikuva/Ali Al-Saadi

”Suomen viranomaisella ole velvollisuutta tai oikeutta seurata vieraan maan kansalaisia muualla kuin Suomessa.”

Maahanmuuttovirasto Migri on ottanut yleisellä tasolla kantaa Ylen maanantaina julkaisemaan uutiseen Irakissa ammutusta turvapaikanhakijasta. Ylen mukaan tuntemattomat miehet ampuivat Suomesta käännytetyn Alin joulukuussa, vain viikkoja tämän paluun jälkeen.

Suomessa edelleen oleva Alin tytär Noor on pienine lapsineen saanut myös käännytyspäätöksen.

Migri kommentoi maanantaina antamassaan tiedotteessapitävänsä tapausta inhimillisesti äärimmäisen valitettavana.

”Olemme virastossa tapauksen osalta median tietojen varassa, sillä Maahanmuuttoviraston toimivalta ei ulotu Suomen rajojen ulkopuolelle eikä kellään Suomen viranomaisella ole velvollisuutta tai oikeutta seurata vieraan maan kansalaisia muualla kuin Suomessa.”

Virasto ei ota kantaa yksittäistapaukseen, mutta avaa päätöksenteon taustoja yleisellä tasolla.

ILMOITUS

Ylen uutisen mukaan Alin tapauksessa oli käyty läpi kaikki Suomen lain antamat mahdollisuudet myöntää hakijalle kansainvälistä suojelua Suomesta. Käännytyspäätöksen oikeellisuuden ja laillisuuden tarkasti hallinto-oikeus eikä korkein hallinto-oikeus antanut valituslupaa.

Maahanmuuttoviraston mukaan päätöksentekijät eivät voi olla vastuussa palautuksen jälkeisistä tapahtumista, ”jos täällä on arvioitu kaiken käytössä olleen tiedon mukaan, että palautuskiellon olosuhteita ei ole olemassa ja samaan arvioon ovat päätyneet hallintotuomioistuimet”.

”Maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka sekä sitä kautta luotu lainsäädäntö luovat raamit meidän päätöksenteollemme. Päätös siitä, halutaanko näihin muutoksia, on poliittinen kysymys ja kuuluu poliittisille päätöksentekijöille”, Migri vastaa kritiikkiin.

Viraston mukaan Irakin turvallisuustilanne vaihtelee merkittävästi alueittain. ”… esimerkiksi Bagdadissa väkivallan voimakkuus ei ole sellaisella tasolla, joka olisi todellinen uhka oikeudenloukkauksien kohteeksi joutumisesta kenelle tahansa kaupunkiin palaavalle”, virasto katsoo.

Hallitus kiristi turvapaikkalinjauksia syksyllä 2015 sen jälkeen, kun Suomeen väliaikaisesti tuli mittava määrä turvapaikanhakijoita. Maahanmuuttovirasto julisti Irakin, Afganistanin ja Somalian turvallisiksi alueiksi keväällä 2016.