Yle Kuvapalvelu/Compagnie des Phares et Balises

Dokumentti Luchino Visconti – intohimon ohjaaja (Luchino Visconti – Entre Verite et Passion, 2016) on antoisa henkilökuva yhdestä italialaisen elokuvan kaikkien aikojen arvostetuimmasta ohjaajasta. Elokuvan lisäksi Visconti (1906–1976) niitti mainetta myös teatterin ja oopperan parissa.

Elisabeth Kapnistin ohjaaman dokumentin kokonaisuudesta muodostuu luotettavan tuntuinen kuva ihmisestä, joka oli syntymästään asti sekä etuoikeutettu että voimakkaan taiteellisen ilmapiirin ympäröimä.

Viscontin arkiston hoitajan Caterina D’Amicon mukaan Visconti ei koskaan hävennyt aristokraattista taustaansa ja sen tuomaa vaurautta, sen enempää kuin homouttaankaan. Hän piti näitä juttuja vain faktoina, joiden kanssa oli elettävä.

Ranskalaisohjaaja Jean Renoir tutustutti Viscontin 1930-luvun Pariisissa vasemmistolaisiin älymystöpiireihin. Caterina D’Amico pitää Viscontin myöhempää sitoutumista Italian kommunistiseen puolueeseen ennen muuta moraalisena ratkaisuna.

Puolue myös osittain rahoitti Viscontin toisen ohjaustyön, sisilialaisten kalastajien riistosta kertovan klassikon Maa järisee (1948). Visconti itse möi budjettia varten äitivainajansa koruja.

ILMOITUS

Työläismiljöö on vahvasti läsnä Viscontin varhaisemmissa elokuvissa (Riivaajat, 1943, Bellissima, 1951, Rocco ja hänen veljensä, 1960). Ikääntyessään hän lähestyi aiempaa enemmän lähtökohtiaan omaksumallaan ”kadonnutta aikaa etsimässä” -asenteella. Testamenttifilmi Rakkaus Roomassa (1976) on eräs hänen uransa hienoimmista teoksista.

Kiinnostava luku dokumenttia on Viscontin läheiseksi ja intohimoiseksi sanottu työsuhde näyttelijöihin. Aiheesta kuullaan kommentteja Claudia Cardinalelta ja Hollywood-tähti Burt Lancasterilta.

Kaksikko ja Alain Delon ovat pääosissa loisteliaisiin tanssiaisiin huipentuvassa historiallisessa eepoksessa ja perhedraamassa Tiikerikissa (1962), joka esitetään lauantain myöhäisillassa.

Luchino Visconti – intohimon ohjaaja. Teema Fem lauantaina 10.2. klo 16.30, su 11.2. klo 13.30. Areena.

Tiikerikissa. Teema Fem lauantaina 10.2. klo 21.00. Areena.