Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kokoomus haukkuu käänteestä keskustaa, kaikki muut koko hallitusta.

Perhevapaauudistuksen kaatuminen herätti heti oppositiossa ja etujärjestöissä kysymyksiä hallituksen toimintakyvystä. Hallituksen sisällä se puolestaan herätti henkiin keskustan ja kokoomuksen välisen epäluulon.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi Facebookissa ”hallituksen flopin” olevan osoitus siitä, että ”se on valmis panostamaan rahaa vain työnantajille kohdennettuihin tulonsiirtoihin ja hyvätuloisten verokevennyksiin. Tasa-arvoon, naisten työssäkäynnin edistämiseen, isien mahdollisuuksiin viettää perhe-elämää sekä lasten hyvinvointiin ei olla valmiita panostamaan”.

Aiemmin tällä viikolla Andersson luetteli, että hallituksella on tänä vuonna ”massia” ansiotuloverokevennykseen noin 300 miljoonalla eurolla, yritystukiin noin 4:llä, yritysten sukupolvenvaihdoksiin 141 miljoonalla ja metsävähennykseen 56 miljoonalla.

STTK: farssi

Kirpeää kritiikkiä satelee muualtakin. STTK:n mukaan perhevapaauudistuksesta tuli farssi. STTK on pettynyt lopputulokseen.

– Tavoitteenamme oli perhevapaiden uudistamisessa työelämän tasa-arvon lisääminen, työn ja perheen yhteensovittaminen, joustavuus ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Kun hallitus päätti keskeyttää hankkeen valmistelun, tarpeelliset uudistukset jäivät hamaan tulevaisuuteen, johtaja Katarina Murto harmittelee.

ILMOITUS

Hän arvostelee sitä, että uudistusyrityksessä painotettiin heti aluksi liikaa kustannusten neutraaliutta, mikä sitten johtikin sen kaatumiseen.

– Se ei ole inhimillinen lähtökohta, kun kyse on viime kädessä perheiden hyvinvoinnista. Isäkiintiön kasvattaminen olisi lisännyt kustannuksia vasta viipeellä, sillä asenteet muuttuvat hitaasti ja isien perhevapaiden käyttö kasvaa vasta vähitellen.

SAK vaatii seuraavaa hallitusta uudistamaan perhevapaat.

Kokoomus syyttää keskustaa

Vihreiden mielestä keskusta ja kokoomus tyrivät uudistuksen, mutta kokoomuksesta tarjottiin syylliseksi yksin keskustaa. Kokoomusnuorten puheenjohtajan Henrik Vuornoksen mielestä todellinen syy uudistuksen kaatamiselle on keskustan taantumuksellinen asenne, eikä rahoitus.

– Keskustan ja perheministeri Annika Saarikon viesti suomalaisille vanhemmille näyttää olevan jatkossakin: äidit, jääkää kotiin! Puolueen hirttäytyminen siihen, että kotihoidontuki on täysin koskematon on ilmeisesti johtanut siihen, että kustannukset karkaisivat mallissa käsistä. Uudistuksen kaatuminen ei ole mitään muuta kuin tahtokysymys.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman syyttää keskustaa perheiden pettämisestä.

– On perin kummallista, jos historiallisen uudistava ja vielä perheministerin omaava hallitus peruuttaisi perhevapaauudistuksen tilanteessa, jossa uudistuksen tarve on huutava. Työtä ei voi, eikä saa jättää kesken, kyseessä koko hallituksen hanke, patisti myös kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa.