Lehtikuva/Mandel Ngan

Suomi on yksi 19:sta täyden demokratian maasta Economistin vuosilistauksessa.

Yhdysvallat jäi toista vuotta peräkkäin ryhmään ”puutteelliset demokratiat” Economist-lehden tutkimusyksikön (EIU) listauksessa.

Täysiä demokratioita oli listan mukaan 19 maata, joukossa Suomi sijalla 9. Listan ykkönen oli Norja.

Suomi jäi Norjasta jälkeen hallinnon toimivuuden, poliittisen osallistumisen ja poliittisen kulttuurin mittareilla. Molemmat saivat arvosanakseen täyden kympin vaaliprosessin ja pluralismin suhteen sekä hyvän 9,71 arvosanan kansalaisvapauksien toteutumisessa.

Yhdysvallat saattaa olla liukumassa yhä alaspäin.

Demokratian tila heikkeni

Yhdysvallat oli sijalla 21. Sen kanssa puutteellisten demokratioiden ryhmässä olivat muun muassa Italia, Ranska ja Viro.

EIU:n mukaan Yhdysvallat putosi kärkijoukosta vuosi sitten sen vuoksi, että kansan luottamus julkisten instituutioiden toimintaan oli jyrkästi laskenut. Tämä auttoi Donald Trumpia valtaan.

Tuoreessa raportissa varoitetaan, että Yhdysvallat saattaa edelleen liukua kohti autoritaaristen maiden luokkaa. Vaaraa lisää tuloerojen kasvu sekä sosiaalinen ja poliittinen polarisoituminen.

Demokratian tila heikkeni viime vuonna EIU:n mukaan 89 maassa ja koheni 27 maassa. Täysiä demokratioita oli 11,4 prosenttia maailman maista ja niissä asui 4,5 prosenttia maapallon väestöstä.