Jussi Joentausta

Kaupunginhallitus asettui tukemaan Kivelän aloitetta Vantaan Energian turpeenpolton estämiseksi.

Helsingin kaupunginhallitus asettui maanantaina tukemaan vasemmistoliiton kaupunginvaltuutetun Mai Kivelän aloitetta, jonka mukaan Helsingin on toimittava, jotta Vantaan Energia luopuisi aikeistaan polttaa turvetta Martinlaakson voimalaitokseen valmistuvassa uudessa biokattilassa.

Kaupunginhallitus asettui vaatimuksen taakse äänin 8–7. Vasemmistoliiton lisäksi sen puolesta äänestivät SDP ja vihreät. Vastaan äänestivät kokoomus, perussuomalaiset ja RKP.

Päätös poikkesi pohjaesityksestä, jonka mukaan kaupungin ei tulisi puuttua Vantaan Energian päätöksentekoon.

Ilmastonäkökulmasta turpeen polttaminen on mahdoton ajatus.

Omistajaohjausta

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä vaati Helsingin kaupunkia puuttumaan asiaan omistajaohjauksella.

– Omistajaohjaus on yksi niistä keinoista, joiden kautta kaupunki voi kantaa vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kiihtyvän ilmastonmuutoksen oloissa turpeen poltto on yksinkertaisesti edesvastuutonta, Kivelä sanoo.

ILMOITUS

Hänen mielestään kaupungilla on velvollisuus vaikuttaa turpeen polttoa suunnittelevan yhtiön toimintaan. Helsinki omistaa Vantaan Energiasta 40 ja Vantaa 60 prosenttia.

– On ehdottomasti Helsingin kaupungin tehtävä puuttua suunnitelmiin, jotka eivät ole ilmastonäkökulmasta kestäviä, Kivelä toteaa.

Helsinki ja Vantaa omistavat

Yhtiö on aikeissa korvata Martinlaakson voimalan maakaasukattilan uudella tekniikalla, jossa polttoaineena käytettäisiin metsäperäistä bioenergiaa ja turvetta. Toiminnan muutokselle on hiljattain myönnetty ympäristölupa.

Helsingin vasemmistoliiton valtuustoryhmä on jo aiemmin esittänyt huolensa hankkeen etenemisestä.

– Ilmastonäkökulmasta on mahdoton ajatus, että uudessa voimalassa lähdettäisiin polttamaan turvetta. Turve on fossiilinen polttoaine, joka vertautuu päästöiltään kivihiilen polttamiseen, Kivelä perustelee aloitettaan.

Kaupunginhallituksen jälkeen asia etenee valtuuston päätettäväksi.