All Over Press/Hayoung Jeon

Mélenchonin puolueen vaatimus aiheuttaa kuohuntaa sekä Euroopan vasemmiston että Ranskan vasemmiston sisällä.

Jean-Luc Mélenchonin johtama vasemmistopuolue PG (Parti de Gauche) vaatii Alexis Tsiprasin johtaman kreikkalaispuolueen Syrizan erottamista Euroopan vasemmistopuolueesta (EL).

PG perustelee näkemystään erityisesti pääministeri Tsiprasin hallituksen äskeisellä päätöksellä lakkolakien tiukentamisesta.

Mélenchonin puolueen viime viikolla antamassa lausumassa käytetään kovaa kieltä. Syrizaa syytetään ”orjallisesta alistumisesta EU:n komission sanelulle”.

Mélenchonin puolue käyttää lausumassaan kovaa kieltä.

PG väittää, että ”epäilemättä myös monien muiden EL:n jäsenpuolueiden mielestä ei ole enää mahdollista kulkea Alexis Tsiprasin Syrizan rinnalla”.

Gysi torjui vaatimuksen

Euroopan vasemmistopuolueen puheenjohtaja, Saksan Die Linkeä edustava Gregor Gysi torjui välittömästi Mélenchonin puolueen ehdotuksen.

ILMOITUS

Gysin mukaan Syrizaa saa kyllä arvostella, mutta on syytä pitää mielessä, että Syriza on joutunut hallituksessa toimimaan troikan [EU, Euroopan keskuspankki ja IMF] ja Saksan hallituksen kiristyksen alaisena.

Gysi sanoi lausunnossaan, että EL:n tehtävä on koota voimia ja edistää keskustelua, ei karkottaa jäseniään. Jos näin ei toimita, ”ei EL kasva seuraavissa eurovaaleissa 2019, vaan pienenee”.

Myös Suomen vasemmistoliitto kuuluu Euroopan vasemmistopuolueeseen.

PCF:n mielestä naurettavaa

Mélenchonin operaatio kasvattaa edelleen juopaa Parti de Gauchen ja Ranskan kommunistipuolueen (PCF) välillä. PCF:ää Euroopan vasemmistopuolueen sihteeristössä edustava Anne Sabourin sanoi puolueen l’Humanite-lehdessä, että vaatimus Syrizan erottamisesta on ”naurettava sekä muodoltaan että sisällöltään”.

Sabourinin mukaan ”eurooppalaisen macronismin ja äärioikeiston nousun” aikana täytyisi yhdistää radikaalin vasemmiston voimia, mutta ”PG hakee ennakkotapausta siltojen katkaisemiseksi”.

PG:n ja kommunistipuolueen suhde on ollut vaikea. Vuoden 2012 vaaleissa ne olivat samassa vaaliliitossa. Viime vuoden vaaleihin ei liittoa muodostettu, mutta PCF tuki Mélenchonin ympärille muodostetun La France Insoumise -vaaliliiton (Alistumaton/lannistumaton/taipumaton Ranska) kampanjaa.

Tällainen on lakkolaki

Syriza on Kreikan velkaohjelmista käytyjen neuvottelujen seurauksena joutunut viemään läpi monia alkuperäisten tavoitteidensa vastaisia lakeja. Niillä on muun muassa leikattu sosiaaliturvaa ja yksityistetty valtion omaisuutta.

Kohuttu lakkolaki hyväksyttiin Kreikan parlamentissa tammikuun puolivälissä. Siitä on on ollut julkisuudessa jonkin verran epätarkkaa tietoa.

Laki koskee yrityskohtaisissa ammattiosastoissa käytäviä lakkoäänestyksiä. Se ei koske valtakunnallisia, alueellisia tai toimialakohtaisia ammattiliittoja.

Vanhan lain mukaan ammattiosaston lakkopäätös oli laillinen, jos äänestykseen otti osaa vähintään kolmasosa osaston maksavista jäsenistä. Äänestäneiden kesken päätös tehtiin yksinkertaisella enemmistöllä.

Uuden lain mukaan äänestykseen on osallistuttava yli puolet (50 prosenttia + 1) maksavista jäsenistä. Muuten menettely säilyy ennallaan.

Vaikka muutos on pienempi kuin velkojien alun perin vaatima, ovat monet vasemmistossa ottaneet sen raskaasti. Onhan kyse maasta, jossa vuosien 1967–1974 sotilasjuntta tukahdutti ay-toiminnan kokonaan ja monet oikeistohallitukset rajoittivat sitä ankarasti.