All Over Press/CSU Archives

Ranskan vastarintaliikkeen johtaja Charles de Gaulle tapasi vuonna 1944 Moskovassa maan johtajan Josif Stalinin. Vieras teki seuraavan luonnehdinnan isännästä: itsepäinen ja epäluuloinen vehkeilijä, jolle vallankumous, puolue ja sota antoivat tilaisuuden ja välineet hallita yksinvaltaisesti.

Näkemys saa vahvaa tukea Isabelle Clarken ja Daniel Costellen ohjaaman erinomaisen historia- ja henkilödokumentin Stalin (Apocalype Stalin, 2015) annista. Dokumentin toinen ja kolmas osa tarjoavat aloitusjakson jatkoksi tärkeää ja muistamisen arvoista oppimateriaalia: ei enää tällaisia yhteiskuntakokeiluja tälle planeetalle, kiitos.

Tapahtumissa otetaan loppuun asti vauhtia Neuvostoliiton ja Saksan yhteenotosta toisen maailmansodan rintamilla ja ensin mainitun maaperällä. Ratkaisu on hyvä ja sen kautta tehdään asioita syventäviä siirtymiä ajassa taaksepäin. Näin avarretaan Stalinin kehityskulkua, hänen käyttämiään strategioita ja metodeja nousussaan maansa yksinvaltaiseksi, myyttisen sädekehän saaneeksi johtajaksi (”Isä aurinkoinen”).

Kahdessa viimeisessä jaksossa käydään läpi Stalinin nousu huipulle, 1930-luvun suuret puhdistukset ja erilaiset terrorin keinot todellisten tai oletettujen vastustajien eliminoimiseksi, juutalaisvastaisuus, kansan kurittaminen ja paljon paljon muuta, materiaalia on erittäin runsaasti, muttei liikaa. Kirjallisia otteita kuullaan niin tavallisten neuvostokansalaisten kirjeistä kuin tunnettujen kirjailijoidenkin (Osip Mandelstam, Mihail Bulgakov, Andre Breton) luomuksista. Vaikuttava kuvamateriaali sisältää hyvinkin järkyttäviä näkymiä.

Isojen poliittisten kysymysten ohessa kiinnostavia episodeja ovat muun muassa taidepiirien kokema pahoinvointi, Stalinin saama arvostus Yhdysvalloista (Life-lehden kansikuvassa maaliskuussa 1943) ja politbyroon jäsenten mieltymys Rolls Royceihin.

Stalin itse tykkäsi enemmän Packardin loistoautoista, omisti 20 huvilaa ja kuunteli niissä mielellään oopperoita. Hänellä oli myös mieltymystä makaaberiin huumoriin: ”Puna-armeijassa on vaarallisempaa perääntyä kuin työntyä eteenpäin”.

Historia: Stalin. Osa 3/3. Teema Fem maanantaina 5.2. klo 13.05. Koko sarja vielä nähtävissä Areenassa.