Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kansaneläkeindeksin leikkaaminen vie työttömiltäkin.

Perjantaina satamat, teollisuuslaitokset, rakennustyömaat ja ainakin Helsingin joukkoliikenne seisoivat poliittisen lakon takia. Syynä oli kuukauden voimassa ollut työttömyysturvan aktiivimalli, jota ay-liike vastustaa kovin ottein.

Aktiivimallissa työtöntä uhkaa etuuden 4,65 prosentin leikkaus, jos hän ei yrityksistään huolimatta pysty ”aktivoitumaan”. Keskustelussa on unohtunut, ettei tämä ole nykyisen hallituksen ainoa työttömyysturvaan kohdistama leikkaus. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan enimmäiskesto on lyhennetty sadalla päivällä, ja viime ja tänä vuonna toteutettu kansaneläkeindeksin leikkaus kohdistuu myös työttömyysturvaan.

Indeksin leikkaus alensi useita perusturvaetuuksia 0,85 prosentilla. Se ei kuitenkaan ole koko totuus. Useisiin leikattuihin etuuksiin olisi pitänyt tehdä vuoden alussa indeksikorotus. Viime vuoden alussa korotus olisi ollut 0,4 prosenttia. Näin 0,85 prosentin leikkaus kasvoikin jo 1,2 prosentiksi.

Aktiivimallin leikkauksen ulkopuolelle on jätetty vain yhdeksän euron kulukorvaus.

Asiasta kirjoittaa Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen blogissaan.

Leikkauksia ensi vuonnakin

1,2 prosenttiakaan ei ole koko totuus. Normaalit indeksitarkistukset jäävät tekemättä myös vuonna 2018 ja 2019. Normaali indeksitarkistus tämän vuoden alussa olisi Honkasen mukaan ollut noin 0,7 prosenttia.

ILMOITUS

”Leikkaus on muuttunut jo noin 2,0 prosentin leikkaukseksi, kun siis leikattua etuutta tai päivärahaa verrataan siihen rahamäärään, joka pätisi ilman näitä leikkauksia ja jäädytyksiä”, Honkanen kirjoittaa.

Tänä vuonna hintojen nousuvauhdiksi valtiovarainministeriö ennustaa 1,4 prosenttia. Jos siihen päädytään ja indeksikorotus jää tekemättä 11 kuukauden kuluttua, kasvaa 0,85 prosentin leikkaus ensi vuonna jo 3,3 prosentiksi.

Aktiivimalli leikkaa enemmän

Mitä se tekee rahassa? Honkasen esimerkkilaskelmassa perusturvaa saavan työttömän päiväraha sovitellaan tuhannen euron palkkatulon kanssa. Tänä vuonna tulokseksi tulee 346,60 euroa. Ilman indeksileikkausta soviteltu päiväraha olisi 360,79 euroa. Ero on runsaat 14 euroa, 3,9 prosenttia.

Honkasen mukaan aktiivimallissa leikkaus voi nousta edelleen. Siinä määritelty 4,65 prosentin alennus tehdään täyteen päivärahaan. Soviteltuun työttömyyspäivärahaan kohdistuva leikkausprosentti on suurempi.

”Jos yllämainitussa esimerkissä soviteltua päivärahaa ryhdytään maksamaan sen jälkeen, kun täyteen päivärahaan on tehty 4,65 prosentin leikkaus, tulokseksi saadaan 314,21 euroa, mikä on 9,3 prosenttia vähemmän kuin soviteltu päiväraha ilman tätä alennusta, 346,60 euroa.”

Ilman sovittelua peruspäiväraha ja työmarkkinatuki olisivat tänä vuonna 710,79 euroa kuukaudessa. Indeksileikattuna ne ovat todellisuudessa 696,60 euroa. Aktiivimallin mukainen leikkaus pudottaa alimmat työttömyysetuudet 664,21 euroon. Se on 46,58 euroa vähemmän kuin ilman indeksileikkausta.

Aktiivimallin leikkaukset kohdistuvat myös ansiopäivärahaan, kirjoittaa Honkanen. Aktiivimallin leikkauksen ulkopuolelle on jätetty vain yhdeksän euron kulukorvaus.