UP/Tiina Tenkanen

Yli 10 000 antoi äänensä työttömälle.

Helsingin Senaatintori oli Suurkirkon portaita myöten täynnä, kun työttömät ja palkansaajat osoittivat mieltään aktiivimallia vastaan. Poliisin arvion mukaan mielenosoitukseen osallistui yli 10 000 henkeä.

Yleisö teki tiettäväksi, että aktiivimalli ei heille käy.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tähdensi, että työttömyysturvan leikkauksista on luovuttava ja kiky-sopimuksesta pidettävä kiinni.

Ämpäreiden pauke, buuaukset ja välihuudot hukuttivat alleen hallituspuolueiden kansanedustajien puheet. Kokoomuksen kansanedustajalle Juhana Vartiaiselle buuattiin rajusti heti, kun mies astui lavalle.

”Hallitus feikkaa, työttömiltä leikkaa!”, yleisö huusi ja jatkoi: ”Hallitus alas! Hallitus alas!”.

ILMOITUS

Vartiaisen puolustuspuheet aktiivimallista hukkuivat kuuroille korville. Sen sijaan vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sai runsaat taputukset todettuaan, että työttömät eivät pääse TE-toimistoon, silloin kun sille olisi tarvetta.

Keskustan Katri Kulmuni vetosi, että Suomessa on paljon tekemätöntä osa-aikatyötä. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne muistutti, että palkalla pitää tulla toimeen.

Lupaus ei pitänyt

Yleisöä raivostuttivat niin aktiivimalli kuin kiky-sopimuksen rikkominen. Helsinkiläinen teollisuusliittolainen Karita Lahtinen muistutti, että Sipilän hallitus on rikkonut kiky-sopimuksen.

– Sipilä kävi SAK:n hallituksessa antamassa sanansa siitä, että työttömyysturvaa ei heikennetä. Tässä ollaan.

Lahtisen työpaikalla ovat yt-neuvottelut juuri päättyneet. 17 työntekijää ja 8 toimihenkilöä irtisanotaan.

– Kohta aktiivimalli koskee meidän väkeä. Ihmettelen, että tänne on tullut vain osa, vaikka meillä teknologiateollisuudessa on lakkopäivä.

– Meidän työpaikallamme yt-neuvottelut ovat juuri päättyneet, helsinkiläinen pääluottamusmies Karita Lahtinen kertoi.

”Työpaikat kiven alla”

Pohjois-Karjalasta mielenosoitukseen tulleiden Juha Pakarisen ja Sari Antikaisen mielestä hallitus on mennyt liian pitkälle.

– Tämä peli ei j-lauta vetele mitenkään. Pidetään kiinni siitä mitä sovitaan puolin ja toisin. Ei se muuten mitään sopimista ole, Pakarinen sanoi.

– Kiky pitää panna poikki. Tässä on näyttöjä, että se ei toimi. Tässä on loukattu sopimusta, silloin se raukeaa siihen paikkaan.

Antikainen on sairauslomalla.

– Sen jälkeen jään työttömäksi. Kun minulla on tällainen pitkäaikaissairaus, olen hyvin heikoilla pohjilla saamaan töitä. Mielestäni pitäisi enemmänkin kannustaa töiden tekoon, kuin antaa raippaa.

Antikainen arveli pääsevänsä kuntouttavaan työtoimintaan.

– Aika näyttää, mitä tapahtuu. Mieluiten menisin töihin, mutta työpaikat meillä Itä-Suomessa ovat aika kiven alla.

Kymmenen kuukautta työttömänä ollut, nimettömänä pysytellyt mies totesi, että töitä ei iäkkäälle ole tarjolla Joensuussa.

– Koko ikäni olen siellä asunut ja asunnon maksanut. Varmaan kohta vaativat, että asunto pitää myydä ja muuttaa etelään, mutta kuka ottaa töihin, kun eläkkeelle on enää neljä vuotta.

Hänen mielestään mielenosoitukseen oli pakko tulla.

– Aktiivimalli ja aktiivimalli kakkonen olivat viimeinen piikki.

”Solidaarisuudesta tässä on kyse”

– Lähdin osoittamaan mieltä ihan sen takia, että kikyssä työntekijät ovat kantaneet ison vastuun ja hallitus on siltä osin pettänyt lupauksensa tuomalla aktiivimallin, kankaanpääläinen Teollisuusliiton jäsen Petri Ahokangas totesi.


Petri Ahokangas tuli Satakunnasta osallistumaan SAK:n järjestämään mielenilmaukseen.

– Tällä tavoin on hyvä ”luovuttaa” porukalla kansalaisaloite aktiivimallin kumoamisesta eduskunnalle.

Ahokangas ei ole joutunut itse työttömäksi armeijan jälkeen.

– Solidaarisuudesta tässä on kyse.

Hän kehotti lakkopäivän arvostelijoita miettimään toisen kerran.

– Tässä on kyse yhdestä lakkopäivästä, mutta työttömille aktiivimalli on paljon pitkäkestoisempi.

Ahokankaan mukaan järjestelmä ei kohtele työttömiä tasavertaisesti, sillä esimerkiksi yksinhuoltajan voi olla pakko kieltäytyä työtarjouksesta lastenhoitojärjestelyjen takia.

– Työpaikkoja saisi olla enemmän. Työn perässä muuttaminen ei ole helppoa, jos kotipaikalla on tukiverkostot kunnossa, lapset koulussa ja vaikka puolisolla työpaikka. Jos silloin ei muuta työn perässä, niin rankaiseminen on kohtuutonta.

Ongelmat kaatuvat sosiaalitoimelle

SAK:laisten ammattiliittojen lippujen ja ilmapallojen lisäksi mielenosoituksessa näkyivät mm. Ammattiliitto Pron, Akavan Erityisalojen ja sosiaalialan korkeakoulutettujen Talentian tunnukset.

Raaseporista mielenilmaukseen saapunut Harry Yltävä manasi, että aktiivimallin leikkuriin joutuvat työllistävät kuntien sosiaalitointa.


Raaseporilaisen Harry Yltävän mukaan lainlaatijat eivät ole ottaneet huomioon aktiivimallin ongelmia.

– Aktiivimallista seuraa paljon erilaisia ongelmia, joita lain tekijät eivät ole edes ajatelleet. Tämä tulee kaatumaan omaan mahdottomuuteensa.

Yltävä kummeksui, kuinka työtön voidaan velvoittaa muuttamaan, jos puolisolla on töitä.

– Kuinka monella ihmisellä on oikeasti mahdollisuus lähteä esimerkiksi Sisä-Suomesta pääkaupunkiseudulle töihin. Monet ovat iäkkäiden vanhempiensa omaishoitajia.