Jussi Joentausta

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin ja kokoomuksen kansanedustajan Juhana Vartiaisen yhteisesiintyminen oli eniten tunteita herättävä kohta perjantaina SAK:n mielenilmaisussa, joka kokosi kymmentuhatpäisen mielenosoittajajoukon Senaatintorille Helsinkiin.

Buuauksen ja kannustuksen alta oli aika ajoin vaikea kuulla, mitä väittelijät vastasivat kysymykseen siitä, miten työttömiä pitäisi kannustaa uuden työn etsimisessä.

Andersson sanoi hallituksen vaihtoehdon olevan rangaistus.

– Se on osoitus hallituksen ihmiskuvasta. Ajattelette, että työttömyydessä on kyse ihmisten laiskuudesta tai haluttomuudesta mennä töihin, hän sanoi.

– Toiseksi se on osoitus suomalaisen politiikan pitkäaikaisesta ongelmasta. Lisätään keppiä, lisätään byrokratiaa, mutta unohdetaan kokonaan palvelut ja kannustimet.

ILMOITUS

Vartiainen syytti kolmikantaa

Vartiainen arvioi, että ongelmat johtuvat työmarkkinajärjestöjen osuudesta työttömyysturvan muotoilussa.

– Järjestöille on sopinut erittäin hyvin, että on luotu passivoiva työttömyysturva, hän totesi ja sanoi nykyhallituksen ottaneen työllisyyspolitiikkaan uuden suunnan.

– Tulette näkemään seuraavien vuosien aikana että työvoimahallinnon resursseja lisätään ja mennään pohjoismaiseen suuntaan, jossa on annetaan enemmän voimavaroja tähän kaikkein tärkeimpään eli että saadaan työmarkkinat toimimaan hyvin, hän lupaili.

Vartiainen vetosi tutkimustuloksiin, joiden mukaan työttömyys on sitä korkeampi, mitä anteliaampi on työttömyysturvan taso ja mitä pidempi sen kesto.

Anderssoniin Vartiaisen väitteet eivät uponneet. Hän totesi Vartiaisen löytäneen suomalaisen työttömyyden syyksi ammattiyhdistysliikkeen ja työttömyysturvan.

– Juhana, Suomen byrokraattinen, lannistava ja monimutkainen työttömyysturvajärjestelmä ei ole kansalaisten tai ammattiyhdistysliikkeen luoma vaan hallitusten, joissa kokoomus on istunut 30 viime vuotta, Andersson vastasi.

Passivoivaa ja rankaisevaa

Andersson kertoi työttömästä tuttavastaan, jonka mukaan työvoimapalvelujen pIiriin ei pääse, vaikka olisi tarvetta ja halua.

– Onko mahdoton ajatus, että pyritään työvoimapalveluissa pohjoismaiseen malliin tarjoamaan henkilökohtaista neuvontaa, ohjausta ja apua sen työpaikan etsimisessä, Andersson kysyi.

Vartiainen sanoi, että aktiivimalli on ensimmäinen askel kohti pohjoismaista työttömyysturvaa.

Andersson ei ollut samaa mieltä.

– Väärin, hän sanoi.

– Aktiivimallin ongelma on se, että se pahentaa suomalaisen työttömyysturvan tämänhetkisiä ongelmia.

Hän totesi, että liika byrokratia ja rangaistukset passivoivat työttömiä työnhakijoita, kun kun heitä työnnetään toimeentulotuelle karenssien kautta.

– Suomessa karenssin pituus on jo tällä hetkellä huomattavasti pidempi kuin Tanskassa tai Ruotsissa.