Jussi Joentausta

Kokoomuksen Juhana Vartiaisen ja sinisten Matti Torvisen puheet paljastivat välinpitämättömyyden työttömien ahdinkoa kohtaan.

Ex-sosiaalidemokraatti, nykyinen kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sai mielenosoittajilta täysilaidallisen buuauksia vastaansa Senaatintorilla aktiivimallia vastustavilta mielenosoittajilta.

Vartiainen puolusti hallituksen aktiivimallia rytäten koko aikaisemman työvoimapolitiikan. Hän haluaa lisätä työttömien kepittämistä hehkuttaen kolmikannan alas ajamisella. ”On hyvä, että tämmöinen kummallinen, historiallinen kolmikanta vihdoin murtuu” eikä ammattiyhdistysliikkeellä ole enää veto-oikeutta lainsäädännössä.

Vartiainen julistaa suorasanaisesti hallituksen tavoitteen ammattiyhdistysliikkeen vaikutusvallan murentamisesta, eikä hän kiertele ja kaartelu kuten hallitus tekee. Kokoomuksen Vartiainen näytti puheillaan keskisormea työttömille aktiivimallia vastustavilla, fanaattisiin mittoihin yltäneillä puheillaan.

Kokoomuksen Juhana Vartiainen näytti keskisormea työttömille Senaatintorin puheillaan.

Hän parjasi suomalaista työvoimapolitiikkaa passivoivaksi ja antoi ymmärtää, että aktiivimalli on vasta alkua työttömyysehtojen kiristämisessä.

Ei riitä, Sipilä!

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoi käyneensä aamulla SAK:n työvaliokunnan kanssa pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Elorannan mukaan mitään konkreettista ei ole tulossa. Vain seurantaa ja lupaus, että ammattiyhdistysliikettä kuunnellaan.

ILMOITUS

SAK on syyttänyt hallitusta lupausten rikkomisesta. Kiky-sopimuksen pelisääntöihin kuului, ettei hallitus puutu työttömyysturvaan ilman kolmikantaista sopimista.

Ei, riitä Sipilä!, huudettiin yleisöstä Elorannalle. Mielenosoittajien selkeä viesti oli, että työttömiä kyykyttävä aktiivimalli on peruttava.

Eloranta asetteli sanansa varovaisemmin ja vaati, että aktiivimallin toimeenpano keskeytetään siihen saakka, että eduskunta on käsitellyt jo yli 140 000 allekirjoitusta keränneen kansalaisaloitteen. Työttömien karensseja kiristävän aktiivimalli kakkosen valmistelu on myös keskeytettävä.

Aktiivimallia vastustavan vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ryöpytti hallitusta. Aktiivimalli rankaisee työttömiä, mikä kertoo hallituksen ihmiskuvasta: hallitus pitää työttömiä työhaluttomina ja laiskoina.

Hallitus lisää keppejä ja unohtaa täysin kannustimet, Andersson muistutti.

Siniset vientiteollisuuden asialla

Sinisten puoluesihteeri Matti Torviselta tuntui puuttuvan kokonaan tilannetaju. Ymmärsikö hän lainkaan, mistä oli kyse? Ensimmäiseksi hän osoitti myötätuntonsa työnantajille ja yrittäjille, jotka hänen mukaansa maksavat laskun mielenosoituksesta.

Vastahuudoista huolimatta hän vielä osoitti myötätuntoaan vientiteollisuudelle, kansainvälisillä markkinoilla toimiville yrityksille, jotka varautuvat mittaviin osingonjakoihin tänä keväänä.

Torvinen oli sopeutumista vaativilla puheillaan samalla tontilla kokoomuksen Vartiaisen kanssa. Kaiken päälle Torvinen hehkutti vielä yksityisten työvoimapalvelujen puolesta. Hallitus on siirtämässä osan työvoimapalveluista yksityiselle sektorille.

Uudet vaalit ja perkeleitä

Tiivis toritunnelma välittyi niin Ylen kuin SAK:n suorien lähetysten kautta myös kotikatsomoihin. Perkelettäkin huudettiin apuun, toki maltillisesti. Uusia vaaleja vaadittiin joissain huudoissa, kun keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni selitteli ja puolusti hallituksen työllisyyspolitiikkaa.

Paikalla oli yli 10 000 mielenosoittajaa. Mielenosoittajia oli tullut busseilla eri puolilta maata. Iltalehden Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan yli puolet kansalaisista antoi tukensa mielenosoitukselle.

Vartiaisen mustinta oikeistoretoriikkaa edustavat puheet sähköistivätkin koko torin ja tekivät näkyväksi sen, että ihmiset ovat vihaisia ja turhautuneita. Työttömät kokevat tulleensa nöyryytetyiksi.

Juhanavartiaisille ei ole minkäänlaista käsitystä, miten työttömät joutuvat entistä enemmän ahtaalle. Verojen jälkeen työttömän peruspäiväraha on vain murto-osa Vartiaisen kansanedustajan palkasta.

Hänen ja kaltaistensa puheet ovat bensaa liekkeihin. Rivit hallitusta vastaan tiivistyvät.