Henkilö, joka on inspiroinut eniten minua politiikassa, on isoisäni Aarno Aitamurto. Hän teki läpi elämänsä töitä työoikeuksien puolesta.

Isoisäni oli nuori aikana, jolloin työntekijän asemaa pyrittiin tosissaan parantamaan ja onnistuttiinkin siinä, vaikka taistelua se silloinkin vaati. Isoisäni oli muun muassa mukana runnomassa työsopimuslakiin työehtojen yleissitovuuden, jonka purkamista nyt Jari Lindström ja muu oikeisto haluaa.

Tällä hetkellä seuraan, kuinka isoisäni ja hänen ikäpolvensa työtä sekä voittoja puretaan pala palalta. Jari Lindströmin pöyristyttävät kommentit työehtosopimusten yleissitovuudesta ja irtisanomissuojasta ovat johdonmukaista jatkoa hallituksen harjoittamalle härskille politiikalle. Pääministerimmekin on myöntänyt, että hallituksen politiikka on iskenyt enemmän pieni- kuin suurituloisiin ja lisännyt eriarvoisuutta.

Isoisäni oli mukana runnomassa työ-sopimuslakiin työehtojen yleissitovuuden.

Joulukuussa saimme seurata uskomatonta farssia hallituksen ajaessa läpi aktiivimallin. Esityksen eduskuntakäsittelyn aikana paikalla oli nollasta kolmeen hallituspuolueiden edustajaa. Vastuuministereistä yksi saunoi ja toinen tviittaili urheilusta. Käsittelyä siirrettiin ja se puskettiin läpi nopeasti äänestyksissä. Valtiovarainministeri Petteri Orpo on todennut, ettei hän huomannut joulukuisessa eduskuntakäsittelyssä lainkaan niin suuria ongelmia, vaan ongelmat ilmenivät pääosin vasta aktiivimallin kumoamiseksi tehdyn kansalaisaloitteen jälkeen.

Myös työministeri Lindström on todennut, että mallin valmistelu ja viestintä jättivät toivomisen varaa. ”Jo pelkästään se, että eduskunnassa kansanedustajat alkoivat heti parannella mallia, joka oli juuri käynyt läpi valiokuntakäsittelyn, ei mennyt kuin Strömsössä”, sanoi Lindström Mustreadin haastattelussa.

ILMOITUS

Nämä kommentit kertovat aika paljon tämän hallituksen lainvalmistelusta. Ehkä hallituspuolueiden olisi kannattanut kuunnella opposition kritiikkiä tai perustuslakivaliokuntaa.

Kansalaisaloitteen suosio aktiivimallin kumoamiseksi näytti, että kaikkea ei purematta niellä. 2.2. pidettävässä mielenilmauksessa ei ole kyse vain aktiivimallista, vaan kaikista tulevista heikennyksistä, joita tämä hallitus suunnittelee.

Globalisaation ja robotisaation muokatessa työelämää perinteinen käsitys työstä muuttuu. Meidän tulee taistella ja tarjota vaihtoehtoa politiikalle, jossa toiset pärjäävät entistä paremmin ja toiset putoavat matalapalkkatöihin tai kokonaan työelämän ulkopuolelle. Meillä on valtava vastuu siitä, millaisia tulevaisuuden työelämän muutokset ovat nykyisessä murroksessa. Tarvitsemme esimerkiksi lyhyempää työaikaa, verotuksen uudistamista tai perustuloa.