Lehtikuva/Jussi Nukari

Konservatiiviset poliittiset voimat rynnivät presidentinvaaleissa. Suomen henkinen ilmapiiri on hyvin toisennäköinen kuin kuusi vuotta sitten tai kaksitoista vuotta sitten, jolloin presidentti Tarja Halonen valittiin toiselle kaudelle.

Kansalaisten näyttää olleen helppo samastua presidentiksi toiselle kaudelle valitun Niinistön konservatiiviseen, pysyvyyttä korostavaan arvomaailmaan. Hän onnistui luomaan mielikuvan omanlaisestaan koko kansan presidentistä.

Punavihreät ajoivat edellisissä presidentinvaaleissa toisella kierroksella vahvasti muutosta siivittäen siten Haavisto-ilmiön lentoon. Sitä edellisissä vaaleissa muutos kulminoitui Halosen kaatajiin, jotka ryhmittyivät Sauli Niinistön taakse.

Presidentti Halosen valinta tasavallan ensimmäiseksi naispresidentiksi rikkoi yhden lasikaton. Hänen kautensa jälkeen ei ole nähty naisia ulko- ja turvallisuuspolitiikan terävimmässä kärjessä.

Muutoksen sijasta halutaan turvallisuutta.

Presidentinvaalit ovat oma lukunsa poliittisessa elämässä, mutta nämäkin vaalit tuovat syviä jälkiä päivän politiikkaan. Hallitus on nyt entistä heikompi.

ILMOITUS

Keskustan presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen rökäletappio heikentää pääministeri Juha Sipilän asemaa puolueessa. Väistämättä puolueen sisäinen keskustelu kiihtyy. Sipilä joutuu puolustamaan asemaansa, vaikka kukaan ei häntä edes haastaisi.

Voimansa tunnossa oleva kokoomus ahdistelee keskustaa. Puheenjohtaja Petteri Orpo sovittelee jo pääministerin hattua. Siniset ovat säälittävän ahtaalla. Perussuomalaiset sementoivat puolueen aktiiveja ja kannattajia Laura Huhtasaaren kampanjalla leiriinsä.

Perussuomalaiset haastavat jatkossa häikäilemättömästi populismillaan ja maahanmuuttovastaisuudellaan hallitusta ja vasemmisto-oppositiota. Perussuomalaiset tarjoavat puoluettaan ainoaksi vaihtoehdoksi.

Vaalitulosillassa Laura Huhtasaari käytti hyväkseen sataprosenttisesti televisioajan hehkuttaen miten isänmaallisuus ja kansallismielisyys ovat nousussa, ja miten näistä arvoista tulee valtavirtaa. Tätä uhoa ei kannata ohittaa olankohautuksella. Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon perussuomalaiset on vaaraksi liberaalille arvomaailmalle.

Vasemmiston presidentinvaaleissa esiin nostamat arvot joutuvatkin eduskuntavaaleissa monen tulen väliin.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi