Lehtikuva/Jussi Nukari

Niinistön voitto jätti muut ehdokkaat varjoon.

Vihreä puolue lähti presidentinvaaleihin realistisella asenteella.

– Emme odottaneet samanlaista ”Haavisto-ilmiötä” kuin viime presidentinvaaleissa, Vihreiden puoluesihteeri Kaisa Hernberg kertoo.

Haaviston kannatus oli ennusteiden mukaan melko korkea jo lähtöasetelmissa. Puoluesihteerin mukaan se johtuu Vihreän puolueen koko Suomen kattavasta suosiosta Lappia lukuun ottamatta. Se on perinteisesti Paavo Väyrysen kannatusaluetta.

– Tavoitteena oli, että Haavisto olisi päässyt toiselle kierrokselle, kampanjapäällikkö Riikka Kämppi toteaa.

Kampanjapäällikköä ilahduttaa kuitenkin, että kampanja on tuonut puolueelle uusia jäseniä.

ILMOITUS

Väyrynen pettyi

Valitsijayhdistyksen ehdokkaan Paavo Väyrysen kampanja käynnistyi kannatuskorttien keräämisen jälkeen 6. joulukuuta. Kampanjapäällikkö Seppo Hauta-aho pitää sitä hieman myöhäisenä ajankohtana.

– Olen pettynyt. Tavoitteet olivat korkeammalla. Toisaalta kaikki ehdokkaat kärsivät Niinistön suuresta suosiosta, Hauta-aho pahoittelee.

Kampanjapäällikön mukaan Väyrynen palaa keväällä eduskuntaan ja ryhtyy kokoamaan Kansalaispuolueen eduskuntaryhmää.

Väyrysen saama äänisaalis oli runsaat 185 000, joka on 6,2 prosenttia annetuista äänistä.

Persut hehkuttavat menestystä

Kolmanneksi tullut Laura Huhtasaari (ps.) sai 6,9 prosentin kannatuksen. Kuten Väyrynenkin, hän haki äänestäjiä maahanmuutto- ja EU-vastaisella ohjelmallaan.

– Ensimmäisen kauden kansanedustaja rökitti monta kokeneempaa poliitikkoa ja entistä ministeriä, se on kova juttu, puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo hehkuttaa.

Toista kierrosta ei tullut

Suomen Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen sai 4,1 prosenttia annetuista äänistä. Vanhasen tavoitteena oli päästä toiselle kierrokselle.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli sitonut oman suosionsa Vanhasen vaalimenestykseen. Kentältä oli kuitenkin tullut puoluesihteeri Jouni Ovaskan mukaan kannustavia ja rohkaisevia terveisiä pääministerille. Sipilä voi jatkaa Vanhasen huonosta menestyksestä huolimatta.

Vasemmiston naisvoimaa

Vasemmistoliiton presidenttiehdokas Merja Kyllönen ja sosialidemokraattien ehdokas Tuula Haatainen kampanjoivat tahoillaan, mutta pitivät yhteisen paneelikeskustelutilaisuuden Koko-teatterissa Helsingin Hakaniemessä.

– Tilaisuus oli voimaannuttava ja osoitti, että naisilla on kykyä yhteistyöhön, Haataisen kampanjapäällikkö Jenny Suominen toteaa.

Haataisen kampanjan tavoitteena oli saada feministisen ulkopolitiikan sekä laajan turvallisuuden käsitteet yleiseen keskusteluun. Kampanjapäällikön mukaan siinä onnistuttiin.

Haataisen äänisaalis jäi 3,3, prosenttiin.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Joonas Leppänen arvioi, että Merja Kyllönen sai tuotua keskusteluun rauhanasiaa ja globaalia oikeudenmukaisuuden teemaa.

– Presidentti Niinistö otti myös omaan kampanjaansa nämä teemat, Leppänen huomauttaa.

Kyllönen sai äänestyksessä 3 prosenttia annetuista äänistä.

Suomi ja Ahvenanmaa haltuun

Ruotsalainen kansanpuolue oli tehnyt ehdokkaalleen Nils Torvaldsille selkeät tavoitteet. Tavoitteena oli 13,9 prosentin kannatus, mutta sitä korjattiin pian seitsemään prosenttiin.

Kaikkiaan Torvaldsin kannatus oli 1,5 prosenttia.

– Tavoitteemme oli myös tehdä Torvaldsia tunnetuksi Suomessa ja Ahvenanmaalla, kampanjapäällikkö Elisabet Rantschukoff kertoo.

Hänen arvionsa mukaan kampanjalla saatiin mukaan paljon suomenkielisiä. Seuraavana tavoitteena puolueella on saada eduskuntavaaleihin lisää ehdokkaita.