Jussi Joentausta

Vasemmistoliiton presidenttiehdokas antoi viimeisen haastattelunsa taksissa matkalla lentokentälle.

Kello on puoli seitsemän illalla. Vasemmistoliiton vaalivalvojaispaikka Helsingin keskustassa on vielä tyhjä lukuun ottamatta muutamia toimittajia ja kuvaajia, jotka tekevät viime hetken varmistuksia ja testejä illan varalle.

Ensimmäisinä paikalle saapuu puheenjohtaja Li Andersson ja puoluetoimiston työntekijöitä. Ilmoituksen mukaan ovet aukeavat 18.45, ja viisi minuuttia myöhemmin paikalle saapuu presidenttiehdokas Merja Kyllönen.

– Oli hyvin rauhallinen ja seesteinen olo. Ei se ole tässä matkan aikana muuttunut mihinkään, Kyllönen kuvailee tunnelmaansa matkalla LeBonk-ravintolaan.

Odottivat varmaan, että olisin kauhean pettynyt ja ahdistunut.

Viralliset avaussanat lausuu juontaja Anna Paju hieman iltaseitsemän jälkeen. Paju antaa muutaman ohjeen yleisölle, jota ei aivan valtavasti vielä paikalla ole.

Kyllönen pyydetään lavalle pitämään puheenvuoro varttia yli seitsemän. Kyllönen kiittää kaikkia, jotka ovat tehneet töitä kampanjan eteen.

ILMOITUS

Hän muistuttaa, että pienellä budjetilla kampanja on onnistunut saamaan läpi kaikki teemat julkiseen keskusteluun.

Olen helvetin ylpeä meidän tiimistä. Meidän takana ei ole mitään pörssiherroja. Ilman teitä ei olisi minua, Kyllönen sanoo.

Jussi Joentausta

Pikakommentit ja Säätytalolle

Puoli kahdeksan jälkeen Ylen vaalilähetys siirretään hetkeksi vasemmistoliiton vaalivalvojaisiin. Kyllösen napakat vastaukset toimittajan kysymyksiin saavat ensin yleisön nauramaan, sitten seuraavat aplodit.

Sen jälkeen alkaa puolen tunnin odotus ennakkoäänien tulosten kertomiseen. Kun kello lyö kahdeksan, on reaktio ensin vaitelias. Sen jälkeen Kyllönen saa vaalivalvojaisyleisöltä aplodit.

Kyllönen antaa vielä nopeat kommentit Ylen toimittajalle, sen jälkeen hän rientää avustajan kanssa taksiin ja kohti Säätytaloa. Taksissa ehtii käydä nopeasti läpi Säätytalolle suunnitellun aikataulun.

Ennakkoääniä Kyllönen kommentoi sen verran, että sanoo pelänneensä vielä pahempaa tulosta. Hän oli pelännyt Sauli Niinistön saavan yli 70 prosenttia ennakkoäänistä.

Säätytalon mediamonsteri

Säätytalolla on vastassa todellinen mediamonsteri. Heti sisäänkäynnillä Kyllönen antaa ensimmäisen haastattelunsa, mutta sen jälkeen edessä on kunnon haastattelukoitos.

Kaikki kahdeksan ehdokasta on sullottu yhteen huoneeseen, jossa heitä odottavat kaksi Ylen studiota ja MTV sekä pari suurempaa sanomalehteä omine studioineen. Kyllönen juoksee minuuttiaikataululla haastattelusta toiseen, kun vuorotellen eri tiedotusvälineiden toimittajat haluavat kysyä samat kysymykset omassa lähetyksessään.

Lehtikuva/Vesa Moilanen

Tunnelma huoneessa on vähintäänkin hämmentävä. Toimittajien, kuvaajien, ehdokkaiden sekä heidän avustajiensa lisäksi huoneessa pyörii suurlähettiläitä, ulkoministeriön viestintäväkeä sekä Ylen hallituksen puheenjohtaja. Ylen toimitusjohtaja räpsii Niinistöstä muutamaan otteeseen kuvia kännykällään.

Yhdessä vaiheessa Viron suurlähettiläs kiittää Ylen toimittajaa tv-tenteistä. Suurlähettilään mielestä tentit menivät hyvin. Se, miksi hän on mediahuoneessa, jää yhtä hämäräksi kuin Ylen toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan rooli.

Sauli Niinistön liikkeistä on onneksi helppo pysyä kärryillä, kun kuuntelee kameroiden ääntä. Räpsyntä presidentin ympärillä on melkoista, muut ehdokkaat saavat olla enemmän rauhassa.

Kyllönen juoksee toimittajan laskujen mukaan 13:ssa haastattelussa. Aikaa tähän kuluu reilu tunti. Sen jälkeen Kyllönen päättää suunnata takaisin vaalivalvojaisiin.

Ovensuussa Kyllönen halaa vielä pitkään SDP:n työntekijää, joka on silminnähden järkyttynyt vaalituloksesta.

– Kysymykset pyörivät siinä, mikä on vasemmiston tila, mitä tästä pitäisi ottaa opiksi. Onko arvoissa jotain sellaista, mitä pitäisi korjata, Kyllönen kuvailee taksissa toimittajalle muiden toimittajien kysymyksiä.

Tunnelmaa Säätytalolla Kyllönen kuvailee aika kököksi.

– Ei kauhean lennokasta, ainakaan niin, että siitä mitään isompaa uutisoitavaa jäisi. Odottivat varmaan, että olisin kauhean pettynyt ja ahdistunut. Kun en ollut, he olivat pettyneitä, Kyllönen sanoo.

Vielä yhdet aplodit

Omiltaan Kyllönen saa raikuvat aplodit LeBonk-ravintolassa. Kiitospuheessaan hän muistuttaa, että nyt presidentillä on kunnon vahtikoira. Jos rauha, ilmastonmuutos ja eriarvoisuuden kitkeminen eivät oikeasti etene, täältä pesee.

Kymmenen jälkeen Kyllönen hyppää taksiin ja lähtee kohti lentokenttää. Taksimatkalla hän antaa vielä haastattelun kotiseudun lehdelle. Sen jälkeen kampanja on paketissa.

– Kainuun Sanomat hoidettu, hihkaisee Kyllösen aikatauluja illan aikana vahtinut Silla Kakkola.

Analyysin aika kampanjasta on myöhemmin. Nyt juhlitaan vielä kerran LeBonkissa, joka sunnuntain jälkeen sulkee ovensa. Seuraavia vaaleja valvotaan uudessa paikassa.

Jussi Joentausta