Lehtikuva/Vesa Moilanen

Äänestysprosentti oli vain 69,9.

Sauli Niinistö jatkaa presidenttinä vuoteen 2024. Hän voitti ensimmäisen kierroksen saatuaan 1,8 miljoonaa ääntä ja 62,7 prosentin kannatuksen. Luvut olivat nämä, kun aivan viimeiset äänet olivat laskematta.

Tulos on historiallinen. Koskaan aikaisemmin suoran kansanvaalin aikana ratkaisua ei ole tullut ensimmäisellä kierroksella.

Niinistö jatkaa vahvalla mandaatilla. Ylen haastattelussa hän arvioi syyksi, että on käyttänyt tähän asti mandaattiaan ainakin suurta joukkoa tyydyttävällä tavalla.

Vaikka toista kierrosta ei tule, tulokseen voivat olla tyytyväisiä myös Pekka Haavisto (12,3 prosenttia) ja Laura Huhtasaari (6,9). He pääsivät lähelle sitä, mitä vihreille ja perussuomalaisille on mitattu viimeisimmissä gallupeissa.

Varsinkin keskustalle tulos oli karmea. Omaa entistä puoluettaan haastava Paavo Väyrynen sai näissä oloissa tyydyttävät 6,2 prosenttia ja ilmoitti kaiken lisäksi palaavansa keväällä eduskuntaan. Matti Vanhanen jäi puoluejohdon tuesta huolimatta 4,1 prosenttiin. Puheenjohtaja Juha Sipilä kiirehti jo sunnuntai-iltana ilmoittamaan, ettei tulos vaikutakaan hänen jatkoaikeisiinsa.

Vasemmisto lyötiin näissä vaaleissa kanveesiin. Tuula Haataisen (3,3) ja Merja Kyllösen (3,0) yhteistuloskin oli huonompi kuin Huhtasaaren yksin. Vasemmistopuolueiden kannattajat olivat tyytyväisiä istuvaan presidenttiin ja menivät joukoittain Niinistön taakse.

Äänestysprosentti jäi 69,9:ään, kolme prosenttiyksikköä alle edellisten presidentinvaalien. Etenkin varsinaisen vaalipäivän äänestysprosentti romahti, ehkä Niinistön ylivoiman takia.