Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei näe mitään estettä yhteistyölle SDP:n kanssa seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Kärkisijaa kannatusmittauksissa pitävä kokoomus tavoittelee pääministerin paikkaa. Kokoomuksen asemaa vahvistaa myös myötätuuli presidentinvaaleissa sekä keskustan ja sinisten kannatuksen alamäki sekä SDP:n epävakaa kannatuksen nousu mielipidemittauksissa.

Kansalaiset oikealta vasemmalle ovat sankoin joukoin lähteneet kokoomustaustaisen, valitsijamiesyhdistyksen ehdokkaan Sauli Niinistön taakse.

Puheenjohtaja Petteri Orpo tekee selvän pesäeron tuoreessa MustReadin haastattelussa vasemmistoliittoon.

Sinipunahallitus kelpaa kokoomukselle.

Suurimpana puolueena kokoomus näyttäisi hallitukseen vihreää valoa SDP:lle, mutta ”raja kulkee Orpon mielestä kuitenkin vasemmistoliiton kohdalla”. Esteet ovat ideologisia.

”Koen, että me olemme niin kaukana toisistamme talous- ja työllisyyspolitiikassa, ja yhteiskunnan kehittämisessä niin monissa asioissa, että ajatus tuntuu erittäin vaikealta”, sanoo Petteri Orpo haastattelussa.

ILMOITUS

Myöskään puheenjohtaja Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset ei kelpaisi seuraavaan hallitukseen Orpolle. Kokoomus torppasi yhteistyön välittömästi Halla-ahon valinnan jälkeen.

Orpon mukaan ”perusteet ovat ihan samat kuin silloin kesällä [2017], että me emme ole valmiita heidän kanssaan jatkamaan yhteistyötä, koska sieltä tulivat niin voimakkaasti nationalismi, ihmisoikeuskysymykset ja maahanmuutto-äärikriittisyys.”

Orpolla ei valittamista, mutta Sipilä kovilla

Sinisten ministeri Sampo Terho on profiiliaan nostaakseen viritellyt keskustelua politiikan teosta blogissaan ja samalla arvostellut hallituksen päätöksentekoa.

Sen sijaan Orpon mukaan hallitusyhteistyö sujuu ”normaaliin tapaan”. Eikä Orpolla olekaan valittamista, kun puolue on hanskannut hallituspolitiikan kokoomuslaiseen kuosiin. Pääministeri Juha Sipilä ja keskusta näyttäytyvät melko voimattomana. Tefloniksi alunperin arvioitu pääministeri ei ole selvinnyt ryvettymättömänä.

Sipilä vedetään kunnolla kölin alta viikonvaihteessa, kun puolueen suurin toivein jo puolitoista vuotta sitten asetettu presidenttiehdokas Matti Vanhanen (kesk.) häviää valitsijayhdistyksen ehdokkaalle Paavo Väyryselle (kesk.).

Sipilä on sitonut epämääräisesti omaa jatkokauttaan myös presidentinvaaleihin. Keskustalle vaalitulos on näillä näkymin raskas pettymys. Samassa sarjassa näyttää olevan myös SDP, jonka kannattajat käyvät sankoin joukoin äänestämässä Niinistöä.