Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Sauli Niinistö on tekemässä historiaa presidentinvaaleissa. Valinta ensimmäisellä kierroksella on todennäköinen, kertoo Ylen gallup.

Presidentti Sauli Niinistön kannatus on laskenut selvästi Ylen viimeisessä presidenttigallupissa, mutta ei niin paljon, että toinen kierros näyttäisi todennäköiseltä. Niinistöä kannatti kyselyssä jatkokaudelle 63 prosenttia vastaajista.

Ketään presidenttiä ei ole valittu ensimmäisellä kierroksella nykyisen eikä sitä edeltäneen vaalitavan aikana, jolloin ”toisen kierroksen” suorittivat valitsijamiehet. Tuolloin vuonna 1988 presidentti Mauno Koivisto jäi niukasti 50 prosentin rajasta suorassa kansanvaalissa.

Niinistön asemaa vahvistaa se, ettei hänen kannatuksensa aleneminen yhdeksällä prosenttiyksiköllä ole siirtynyt kenellekään haastajalle erityisesti. Kaikki muut paitsi SDP:n Tuula Haatainen lisäsivät kannatustaan 1–3 prosenttiyksiköllä, mutta kakkosena olevan Pekka Haavistonkin suosio on vain 14 prosenttia. Seuraavina ovat kuudessa prosentissa Laura Huhtasaari ja Paavo Väyrynen.

Ylelle tutkimusta kommentoineen vaalitutkija Sami Borgin mukaan tarvittaisiin ihme, että toinen kierros tulisi.

Omat palaavat koteihin

Ylen edellisestä kyselystä asetelma on muuttunut niin, että ehdokkaat saavat nyt enemmän kannatusta omista puolueistaan.

ILMOITUS

Vasemmistoliittolaisista nyt 42 prosenttia aikoo äänestää vasemmistoliiton Merja Kyllöstä. Edellisessä kyselyssä hän oli vasta toiseksi suosituin Haaviston jälkeen. Nyt Haavistoa tukee 30 prosenttia vasemmistoliittolaisista. Vasemmistoliiton kannattajista 14 prosenttia kannattaa Niinistöä, 9 Väyrystä ja 3 Huhtasaarta.

Kyllösen kannatus Ylen kyselyssä oli 4 prosenttia.

SDP on kokemassa näissä vaaleissa henkisen rökäletappion. Tuula Haataisen kannatus on 2 prosenttia. Kaiken lisäksi vain 16 prosenttia demarien kannattajista aikoo äänestää puolueen omaa ehdokasta, mutta 60 prosenttia Niinistöä.

Yle esittää viimeisen vaalikeskustelun tänään kello 21.05 TV1:ssä.