Lehtikuva/Martti Kainulainen

Suomessa uhkaa 60 päivän karenssi, Ruotsissa selviää aluksi varoituksella.

SAK julkaisee Messukeskuksessa järjestettävässä Ääni työttömälle -tapahtumassa oman vaihtoehtonsa hallituksen aktiivimallille, joka on ollut käytössä nyt runsaat kolme viikkoa.

SAK:n kannustava työllistymismalli -nimen saaneessa keskustelunavauksessa työttömille määrättävät karenssit ovat nykyistä selvästi lievempiä ja ne voi välttää kokonaan.

SAK esittää, että työtön saa joissain tapauksissa karenssin sijaan ensimmäisellä kerralla vain varoituksen, jonka jälkeen karenssit kiristyvät portaittain. Hän voi myös välttää karenssin korjaamalla virheen tai olemalla esimerkiksi töissä, koulutuksessa tai muissa palveluissa.

Suomessa 60 päivän karenssin saa, jos ei toteuta työllistymissuunnitelmaa sovitusti. Vähintään 30 päivän karenssi seuraa, jos kieltäytyy suunnitelman laatimisesta tai sen tarkastamisesta. Kahdesta virheestä puolen vuoden sisällä etuus katkeaa. Ruotsissa sen sijaan selviää ensimmäisellä kerralla varoituksella ja sen jälkeen sanktiot kovenevat asteittain.

SAK:n esittämä malli on lähellä keskusjärjestön näkemystä siitä, millaista kohtelua työttömän tulee saada luottamusyhteiskunnassa, hankepäällikkö Saana Siekkinen totesi liittopäättäjien kokouksessa.

ILMOITUS

– Kehitämme erilaisia ehdotuksia tänä vuonna ja teemme myös ehdotuksia ammattiliittojen ja työttömyyskassojen mahdollisuuksista auttaa jäseniään työllistymään, hän jatkoi.

Siekkinen sanoi, että aktiivimalli on kumottava ja karenssit yksinkertaistettava. Nykyiset karenssit ovat kohtuuttomia ja liian monimutkaisia ymmärtää.

Puhelinsoitto ei riitä työttömälle

SAK:n mukaan rangaistuksilla pelottelun sijaan sen malli kannustaa työttömiä työnhakuun takaamalla heille laadukkaat palvelut ja antamalla porkkanoita esimerkiksi lyhyen työn vastaanottamiseen.

– Kaikki työttömät ovat keskenään erilaisia, ja siksi he tarvitsevat yksilöllistä ja henkilökohtaista palvelua. Puhelinsoitto ei riitä, työtön on tavattava kasvotusten heti työttömyyden alussa, sosiaaliasioiden päällikkö Pirjo Väänänen huomautti.

– Ensimmäisessä tapaamisessa työtön ja asiantuntija kartoittavat esimerkiksi koulutus- ja palvelutarpeet, työkyvyn ja kirjaavat ne lopuksi yksilölliseen työllistymissuunnitelmaan.

SAK:n mallissa työttömällä on myös mahdollisuus opiskella kuuden kuukauden ajan ilman rajoituksia, kunhan hän tekee työllistymissuunnitelmassa olevat asiat ja on valmis vastaanottamaan työtä.

– Työvoimakoulutukseen on ohjattava etenkin heikosti kouluttautuneet työnhakijat. Resursseja on lisättävä paitsi työvoimakoulutukseen myös uraohjauspalveluihin, Väänänen lisäsi.